Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDGs Une Bastholm blir rørt

Flertall støtter klimaskulk

MDG-leder Une Bastholm blir rørt når hun hører at over halvparten støtter elever som skulker for å demonstrere for klima.

Fredag 22. mars var flere tusen skolebarn og ungdom i klimademonstrasjon utenfor Stortinget og andre steder i landet. Fredag er ny runde med klimastreik. Foto: Tom Hansen, NTB scanpix
Fredag 22. mars var flere tusen skolebarn og ungdom i klimademonstrasjon utenfor Stortinget og andre steder i landet. Fredag er ny runde med klimastreik. Foto: Tom Hansen, NTB scanpix Vis mer

I dag vil skoleelever i Oslo, Bergen, Trondheim og mange andre norske byer nok en gang legge ned skolebøkene for å delta i klimademonstrasjoner.

Fraværet – som på mange skoler registrerer som skulking – får støtte fra 54 prosent av de spurte i en undersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet.

Eldremotstand

I den eldste delen av befolkningen er det et flertall som vender tommelen ned for det ulovlige fraværet – som i vårt spørsmål ble formulert som skulking.

Blant de over 60 år sier bare fire av ti at det er greit. Men ellers får klimastreikende skolebarn og skoleungdommer støtte blant over halvparten i alle aldersgrupper.

På spørsmålet «Er det greit at elever skulker for å delta på klimademonstrasjon?» sier totalt 41 prosent nei og 54 prosent ja. 5 prosent vet ikke.

Kvinner, unge og høyt utdannede er gjennomgående mest positive, med en ja-andel mellom 60 og 70 prosent.

ANKOM NEW YORK: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankom New York med seilbåt. Video: AP. Vis mer

Drastiske tiltak

Une Bastholm er nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne. Hun gleder seg over støtten til de klimastreikende elvene.

DRASTISK: Skulk er drastisk, men nødvendig, mener MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DRASTISK: Skulk er drastisk, men nødvendig, mener MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

– Jeg har vært vant til å jobbe i politisk motbakke i hele mitt liv, så for meg er dette veldig oppløftende tall. Jeg blir rørt av denne støtten, sier hun til Dagbladet.

Hun påpeker at skulk kan oppfattes som et strengt ord.

– Men ja, det er en økende forståelse for at klimaendringene er så alvorlige at det trengs drastiske tiltak, noe ulovlig fravær på skolen jo er. Støtten i denne undersøkelsen bekrefter en trend vi ser ellers også, med økende forståelse for at det må drastiske tiltak til, sier Bastholm.

– Men fire av ti gir ikke uttrykk for noen støtte. Skuffende?

– Ikke egentlig. Vi er spesielt vant til at eldre er mindre opptatt av klima, mens de som skal leve lenge på kloden naturlig nok er mer opptatt av det.

HELT UKJENT: Vi viste bilde av en norsk partileder for å se hvor mange som kjente henne igjen. Vis mer

Null Hagen-støtte

Frp-veteran Carl I. Hagen er i gruppen over 60 år. Han er dessuten selverklært klimaskeptiker – i den tydelige forstand at han mener at vi ikke har noen klimakrise i det hele tatt.

– Det finnes jo ikke forskningsbelegg, hevder Hagen, som dermed ikke støtter de klimastreikende elvene.

– Men tallene i undersøkelsen overrasker meg ikke. For vi blir tytet ørene fulle av disse feilaktige påstandene om at det er en klimakrise. Mange lar seg derfor lure, mener Hagen – som var formann (som det het i hans tid) i Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006.

– Finnes det i det hele tatt noen sak som er så alvorlig, sett med dine øyne, at du kunne sagt at det var greit at skoleungdom skulker for å demonstrere?

– Nei! Det måtte i så fall vært noe helt ekstremt, som at noen forsøkte å kuppe makten i landet, med våpen og det hele. Og det måtte vært uomtvistelig bevis for det. Så alvorlig måtte det være, sier Hagen.

Alderskløft

Lederen i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, synes støtten i Dagbladets undersøkelse er en hyggelig beskjed å få når ungdom mobiliserer til en ny klimastreik i dag.

REKORD: Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom mener det går mot tidenes største klimamarkering i dag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REKORD: Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom mener det går mot tidenes største klimamarkering i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

– Det er gledelig se at over halvparten av befolkningen støtter streiken. Den har jo vært ganske kontroversiell. Det er bare å se på kommentarfeltene, der de streikende ungdommene har møtt mye usaklig motstand, sier Eiterjord.

Han mener at alderskløften som avdekkes i undersøkelsen ikke er overraskende:

– Det er dagens unge som må leve med klimakrisa, slår han fast.

– Hvorfor bør skoleelever nok en gang pådra seg ulovlig fravær?

– Når politikerne gir blaffen i framtida vår, må vi svare med samme mynt. Disse klimastreikene har virkelig satt klima på dagsorden på en måte som ingen andre har klart tidligere, sier Eiterjord.

Klimabrølet

Natur og Ungdom-lederen opplyser at status midt på dagen torsdag var 39 planlagte streiker over hele landet, fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør.

– Jeg tror rekordmange elever kommer til å protestere mot manglende klimahandling fra politikerne. Og med klimabrølet som arrangeres klokka 15 og er åpent for alle, tror jeg dette blir den største klimamarkeringen i norsk historie, sier Eiterjord.

Elevstreiken for klima er et av temaene i Dagbladets valgbodsending fra Spikersuppa klokka 11. Dagbladet-TV kommer også med en ekstrasending fra klimabrølet.

- BEKYMRINGSFULLT: Aldri før har det smeltet så mye is på Grønland. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!