Flertallet i Venstres stortings­gruppe åpne for regjering med Frp og Høyre

Selv om KrF blir stående utenfor, er et flertall i Venstres stortingsgruppe åpne for å forhandle om regjeringsmakt, etter det Dagbladet erfarer.

FRA FØRSTE SAMLING: Onsdag for en uke siden møttes Venstres nye stortingsgruppe for første gang. Fra venstre Carl Eirik Grimstad, Ola Elvestuen, Terje Breivik, Jon Gunnnes og Solveig Schytz som var vara for Abid Raja, og Trine Skei Grande. Stortingsgruppa består i tillegg av Andre Skjelstad og Ketil Kjenseth. Foto: Hans Arne Vedlog
FRA FØRSTE SAMLING: Onsdag for en uke siden møttes Venstres nye stortingsgruppe for første gang. Fra venstre Carl Eirik Grimstad, Ola Elvestuen, Terje Breivik, Jon Gunnnes og Solveig Schytz som var vara for Abid Raja, og Trine Skei Grande. Stortingsgruppa består i tillegg av Andre Skjelstad og Ketil Kjenseth. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
I SAMTALER NÅ: På vei inn til samtaler med KrF, Frp og Venstre, sier Erna Solberg at hun har gått håp om å få med Venstre i regjering, og at hun har god tid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I SAMTALER NÅ: På vei inn til samtaler med KrF, Frp og Venstre, sier Erna Solberg at hun har gått håp om å få med Venstre i regjering, og at hun har god tid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Forutsetningen er at Venstre får nok politisk gjennomslag i forhandlingene med regjeringspartiene, ifølge kilder i Venstre.

Klokka 14 i dag møtes partiledere og nestledere fra Venstre, KrF, Høyre og Frp – totalt tolv toppolitikere - til nye samarbeidssamtaler.

KrF har gjort det klart at det er uaktuelt for dem å gå inn i en regjering der Frp er med. Møtet i dag kan bli det siste om temaet for deres del.

I Venstre er situasjonen en helt annen.

Etter det Dagbladet får bekreftet fra flere kilder, er det i dag et flertall i Venstres stortingsgruppe som er åpne for å gå inn i regjering med Høyre og Frp, også uten KrF.

Venstre møter Erna og Siv med tre hovedkrav

Deres hovedkrav i forhandlingene er fortsatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, flere faglærte lærere i skolen og fritak for arbeidsgiveravgift for gründerbedrifter.

Vendepunkt i sommer

I Venstre er det stortingsgruppa – som etter valget består av åtte personer – som har siste ordet i regjeringsspørsmålet.

Bakgrunnen for at et flertall av gruppa nå er åpne for dette, er at bestevenn-strategien, som klistret partiet til regjeringen, har vært vellykket for partiet.

- Venstre har allerede tatt mye av den belastningen det er å være garantist for Frp, mener en kilde.

Et vendepunkt i spørsmålet skal ha kommet i sommer, som en reaksjon på de sterke protestene og kritiske Venstre-omtalen fra LO og deler av Arbeiderpartiet da Jonas Gahr Støre sa at han mente det var naturlig å ha samtaler med også Venstre etter valget, sier en annen.

Blant eksemplene som trekkes fram er LO-leder Hans Christian Gabrielsen som avviste et slikt samarbeid, og kalte Venstres arbeidslivspolitikk «helt uspiselig» i et intervju med Klassekampen.

En av kildene i Venstre sier derimot at det ikke skal så mye til, før flere kan endre ståsted og falle ned på at det er best å stå utenfor.

Støtte i partiet

Venstres foretrukne regjeringsalternativ er en blågrønn regjering med Høyre og KrF.

En slik regjering vil derimot ikke ha flertall bak seg, og Frp vil ikke støtte en regjering de ikke er en del av.

Partiets landsmøtevedtak utelukker ikke å gå i regjering med Frp.

I stedet står det at «Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget.»

Sentralstyremedlem for Venstre Guri Melby, mener Trine Skei Grande og stortingsgruppa har støtte i partiet til å gjøre det de mener best fremmer Venstres politikk, også om det innebærer å forhandle om regjeringsmakt med Høyre og Frp.

- Det er bred enighet om at Venstre ønsker mest mulig gjennomslag for sin politikk, og at Trine skal forhandle med de andre partiene lengst mulig. Hva slags gjennomslag Venstre får, vil være avgjørende for hvilket samarbeid vi skal ha. Men jeg opplever at Trine har et ganske bredt mandat til å gjøre det som best fremmer Venstres politikk på klima, på miljø og på skole, sier hun til Dagbladet.

Også deler av miljøbevegelsen har gått ut og sagt at de mener Venstre bør søke regjeringsmakt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer