Flertallet må ta ansvaret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Det ble omsider flertall på Stortinget for å bygge opera. Det var et viktig kulturløft i en nasjon som burde hatt et skikkelig hus til sin opera for mange tiår siden. Det er en grunnleggende forutsetning for vedtaket at operaen skal bli et signalbygg som bidrar til å gi hovedstaden identitet. Etter stortingsvedtaket har diskusjonen dreid seg om hvordan man best kan friste de fremste arkitekter i verden til å konkurrere om å utforme operabygget.
  • Så viser det seg, slik mange fryktet, at senketunnelen som skal fjerne den trafikken som i dag skiller operatomta fra operaens publikum, ikke inngår i Nasjonal transportplan fram til år 2011. Regjeringens rammer er for trange til å romme også dette prosjektet, som dreier seg om å flytte en fungerende motorvei som ligger der i dag, ut under fjorden. Det havner bak i prosjektkøen til fordel for mer påtrengende prosjekter andre steder i landet.
  • I den smertefulle prosessen fram til et operavedtak i Stortinget ble praktbygget koplet fra både veiutløsning og byutvikling i Bjørvika, selv om det var nettopp dette som var utgangspunktet for dem som sto bak forslaget og vant fram i Arbeiderpartiet. Etter at det i sommer nok en gang ble klart at det ikke var flertall i Stortinget for regjeringens primære forslag om Vestbanen, stemte regjeringspartiene subsidiært for Arbeiderpartiets forslag om Bjørvika. Regjeringens talsmenn avverget et opprør i distriktene ved å understreke at operavedtaket ikke samtidig bandt opp veimilliarder.
  • Floken nå er altså at Stortinget har vedtatt å bygge en opera i et veikryss som først eventuelt blir fjernet mange år etter at de første ariene er sunget i et hus som publikum noenlunde trygt bare kan nå pr. båt eller helikopter. Det flertallet som sørget for dette resultatet, har et stort ansvar for å bære det fram innenfor en helhet. Det betyr at en tilfredsstillende trafikkløsning må bli realisert samtidig med at operaen står ferdig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer