Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flertallet sier nei til søndagsåpne matbutikker

KrF-leder Knut Arild Hareide er fornøyd.

SIER NEI: Flertaller sier nei til søndagsåpne matbutikker i ny måling.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
SIER NEI: Flertaller sier nei til søndagsåpne matbutikker i ny måling. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av de spurte sier nei til søndagsåpne dagligvarebutikker i Norge, ifølge en måling som Respons har utført for Aftenposten.

58 prosent mener det ikke bør gis adgang til at også større dagligvarebutikker holdes stengt på søndager. I dag kan bare bensinstasjoner, samt matbutikker på inntil 100 kvadratmeter, de såkalte brustadbuene, holde søndagsåpent.

38 prosent av de spurte mener at også større matbutikker må få lov til å holde søndagsåpent. 4 prosent er usikre på om søndagsåpne matbutikker bør tillates.

I en tilsvarende meningsmåling Sentio nylig gjorde for Klassekampen, sa 67 prosent at de er imot søndagsåpne butikker, mens 29 prosent sier at de er tilhengere av dette.

I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil «tillate butikker å holde søndagsåpent» og at dette skal gjelde alle typer butikker. Hvis de to målingene er representativ for folkets mening, er regjeringen dermed i utakt med velgerne.

- LO, NHO, bransjen, de ansatte og folket er mot dette. Å ha én annerledes dag i uken, som er med på å gi en større ro, er veldig bra. Jeg tror ikke det norske folk ønsker et enda sterkere kommersielt press, sier Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Høyres kulturpolitiske talsmann Svein Harberg sier han har sans for Hareides argument om å verne om én rolig dag i uken, men legger til at folk som enkeltpersoner kan velge. Butikkansatte velger dessuten selv hvor de vil jobbe og dagens arbeidstidsavtaler regulerer arbeidet, påpeker han.

Regjeringen tar fatt på arbeidet med å vurdere endringer senere denne måneden.

(NTB)