Flertallet stemmer nei

Avstemnings-resultatene for lønnsoppgjøret i privat sektor strømmer i kveld inn, og resultatet så langt er nei-flertall. Det betyr i så fall storstreik fra neste onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først fredag vil partene dra til Riksmeklingsmannen med resultatet av avstemningen etter lønnsoppgjøret mellom LO og NHO. Hvis resultatet blir nei, er det liten grunn til å tro at Riksmeklingsmannen benytter muligheten han har til å bringe partene sammen på nytt. Det betyr i så fall storstreik fra 3. mai.

Jernarbeiderne avgjør

Uravstemningen over meklingsresultatet som både LO og NHO har anbefalt, omfatter om lag 200.000 medlemmer i en rekke forbund. Halvparten av de stemmeberettigede tilhører Fellesforbundet, og halvparten av Fellesforbundet er det gamle Jern & Metall som har avgjort de fleste lønnsoppgjør i Norge etter krigen.

Ved årets avstemning er det 50.000 jernarbeidere som blir tungen på vektskålen. Ordretørken ved verftene langs kysten har fått ledelsen i Fellesforbundet til å tro på et klart ja fra jernarbeiderne.

Samtidig regner man med overvekt av nei-stemmer fra byggfagene.

- Her er det langt mellom ja-stemmene, er kommentaren i Tømrer og Snekkernes fagforening i Oslo i ettermiddag.

94 prosent sa nei

I Oslo-avdelingen av Norsk Grafisk Forbund var det i ettermiddag registrert 74,6 prosent nei-stemmer og 25,4 prosent ja-stemmer.

I Transportarbeiderforbundet tar man for gitt at flertallet svarer nei. Transport var ett av fire forbund der ledelsen anbefalte medlemmene å stemme nei. De andre tre var Nærings- og Nytelsesarbeiderforbundet (NNN), Hotell og Restaurantarbeiderforbundet og El & IT.

Innenfor NNN er resultatet av avstemningen ved Macks bryggeri i Tromsø blitt et klart nei fra 94 prosent av dem som stemte.