Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flertallet vil gjennomgå Afghanistan-deltakelsen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) åpner for at norske soldater kan komme til å bli værende i Afghanistan - møter skepsis.

KREVER FULL GJENNOMGANG: Venstre og SV vil vite hva som har fungert og ikke, i Afghanistan. Kravet kommer etter at Høyres forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreid åpnet for at de norske soldatene kan komme til å bli værende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
KREVER FULL GJENNOMGANG: Venstre og SV vil vite hva som har fungert og ikke, i Afghanistan. Kravet kommer etter at Høyres forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreid åpnet for at de norske soldatene kan komme til å bli værende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i desember i fjor foreslo Venstre en helhetlig gjennomgang av Norges engasjement i Afghanistan. Nå har partiet fått KrF med seg på laget og får støtte fra både Ap og SV.

- Vi krever en fullstendig gjennomgang av hele oppdraget vårt i Afghanistan. Hva som har fungert bra, hva som har fungert dårlig, og hva kan vi lære av det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagsavisen.

SVs Bård Vegar Solhjell sier at et slikt forslag «naturligvis vil få vår støtte», og ifølge avisen er også leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), enig.

Kravet om en full gjennomgang er aktualisert etter at forsvarsministeren under et besøk i Afghanistan sa at det ikke er aktuelt for Norge å trekke seg ut nå.

- Jeg ser ikke for meg at det er veldig aktuelt at vi skal bidra med noe helt annet enn vi gjør i dag. Vi løser dagens oppdrag på en veldig god måte, sa hun til NTB søndag.

Bård Vegar Solhjell mener utspillet var «uklokt», og understreker at SV mener det militære bidraget fra Norge må reduseres, noe også KrF-leder Knut Arild Hareide er enig i.

- Vi ser for oss et mindre omfang etter 2014, sier han.

Solhjell er skeptisk til at Søreide varsler fortsatt norsk tilstedeværelse før det er diskutert i Stortinget.

- Vi trenger en grundig behandling og vedtak i nasjonalforsamlingen før vi melder fra om vår posisjon, sier han. (NTB)