Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flertallsvilje - beste kort

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot en spennende valgkamp. For det første fordi det står mellom to relativt klare alternativer, et markedsliberalt, høyredominert og et sosialdemokratisk. For det andre fordi utfallet er høyst usikkert. Det skal ikke mange rystelsene i velgerflokken til for å bikke flertallet i den ene eller andre retningen. Og for det tredje fordi utfallet kan få større betydning for samfunnsutviklingen enn vi har for vane å tro. Det er forskjell på fire år med strukturendrende, irreversibel høyrepolitikk og åtte år med det samme i et samfunn som er vant med små og sakte skritt.

Arbeiderpartiet har som det siste av de store partiene nå vist kort. Sentralstyrets programforslag for perioden 2005 til 2009 har fått tittelen «Ny solidaritet». Den signaliserer ønske om mer fellesskap og samhold enn den sittende regjering ønsker, men også fornyelse. Ikke minst inneholder programforslaget formuleringer som oppklarer usikkerhet som har heftet ved partiets holdning i viktige saker.

Kontantstøtten skal avvikles, men det skal skje gradvis, av hensyn til mottakerne. Det skal bli barnehageplass til alle. Frisleppet av privatskoler skal stanses. Skattenivået skal tilbake til 2004-nivå, altså opp om lag 3 milliarder kroner. Ap vil endre bioteknologiloven og tillate forskning på stamceller. Og partiet går inn for bruk av naturgass innenlands, på den krystallklare forutsetning at man holder seg innenfor Kyoto-avtalens forpliktelser. Forutsatt at landsmøtet støtter forslagene, foreligger et grunnlag som vil veie tungt i forhandlinger med samarbeidende partier.

Ap\'s beste kort i forhold til velgerne er partiets vilje til samarbeid med sikte på å danne en flertallsregjering. Det vil gi forutsigbarhet og stabilitet i politikken etter mange års vinglete mindretallsstyre. Dermed vil avstanden mellom partienes programformuleringer og resultatet av partienes politikk bli mindre. Det kan igjen gi politikken større troverdighet. Men om det er nok til å friste marginale velgergrupper, er et stort spørsmål.