Flest aborter blant innvandrerkvinner

Fire av ti aborter i Sverige utføres på kvinner med innvandrerbakgrunn. Norske leger har inntrykk av at tallet er like høyt her i landet. Til høsten starter Statens helsetilsyn en landsomfattende studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en svensk undersøkelse utføres 40 prosent av alle aborter på kvinner med innvandrerbakgrunn. Halvparten av dem som tar abort, tar to eller tre aborter, skriver Aftenposten.

Myte

Undersøkelsen er gjort ved Karolinska sjukhuset i Sverige. At muslimske og katolske kvinner ikke tar abort er ifølge forskerne en myte. Den svenske undersøkelsen omfatter første og andregenerasjons innvandrere.

I Norge starter Statens helsetilsyn en lignende studie til høsten. Prosjektleder Ulla Ollendorf i Helsetilsynet sier til Aftenposten at hun ikke er overrasket over de høye tallene fra Sverige og utelukker ikke at minoritetskvinner topper abortstatistikken også i Norge.

Årsaken tror hun er lite kunnskap om sex, kropp og prevensjon. Dessuten mener hun at språk- og kommunikasjonsproblemer gjør at flere av disse kvinnene faller utenfor det forebyggende arbeidet.

Overrepresentert

Lege Anne Eskild ved Kvinnesenteret på Ullevål sykehus jobber nå med en undersøkelse om abort blant minoritetskvinner i Oslo.

- Inntrykket er at kvinner med innvandrerbakgrunn som er under 22 år og over 40 år er overrepresentert på abortstatistikken, sier hun.

I bydelen Grünerløkka/Sofienberg i Oslo var det ifølge Aftenposten høye aborttall. Tallet ble betydelig redusert da helsestasjonene begynte spesiell veiledning for kvinner med innvandrerbakgrunn. Ulla Ollendorf i Statens helsetilsyn arbeider med et prosjekt om forebyggelse av uønskede svangerskap og abort - hvor minoritetsjenter er prioritert målgruppe.

Ifølge Klinikk for seksuell opplysning erfarer man at jenter med innvandrerbakgrunn foretrekker p-sprøyten framfor annen prevensjon.

NTB