Flest drap skjer i hjemmet

To av tre drap her i landet skjer hjemme hos gjerningsmann eller offer. Gjerningsmann og offer kjenner hverandre i 80 prosent av drapssakene, skriver Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er svært få såkalte tilfeldige drap i Norge, forteller politioverbetjent Vigleik Antun i Kripos. Antun har ledet arbeidet med en Kripos-rapport om alle drapssaker fra 1993 til 2002.

Den typiske drapsmann er en arbeidsledig mann mellom 20 og 30 år. Det er også flest menn som blir drept. Av 379 ofre er 217 menn og 162 kvinner. 77 av drapene de siste ti årene har skjedd i felles bopel, det vil si at offer og gjerningsmann har bodd sammen.

- De fleste som dreper er mellom 21 og 30 år. Her skiller vi oss fra utlandet, der aldersgruppen 16-21 år er den største, sier Antun.

Det eneste som virkelig overrasket Kripos i arbeidet med den nye rapporten, var økningen i antall ikke-etniske nordmenn som dreper. Fram til 2000 ble rundt 20 prosent av drapene i Norge begått av utenlandske borgere og norske borgere med annen etnisk bakgrunn. I 2001 økte tallet til nesten 30 prosent og i 2002 lå tallet på drøyt 33 prosent.

- Økningen var nok høyere enn vi antok på forhånd. Trenden synes også å fortsette i 2003, sier politioverbetjent Antun.

Han presiserer at gruppen av ikke-etniske nordmenn ikke er knyttet til hudfarge. Det kan like gjerne handle om hvite vesteuropeere.

I forhold til rus og alkohol har Kripos ikke vært i stand til å komme fram til sikre tall.

- Her er det noe mangelfull rapportering fra politidistriktene. Vi tror at det er en økende grad av ruspåvirkning i drapssaker, men her er det mange mørketall, sier Antun.

NTB