Flest E-stoffer fra brus og saft

Menn og kvinner konsumerer omtrent like mye av såkalte lettprodukter. Nesten halvparten av de spurte i en ny undersøkelse drikker lightbrus, mens en av tre heller i seg saft med kunstige søtningsstoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel er inntaket av kunstige søtningsstoffer lavere enn helsemyndighetenes grense for hva som er akseptabelt.

- Vi fryktet at forbruket av slike stoffer var større fordi vi vet at den norske befolkningen drikker mye brus, og at en fjerdedel av denne er kunstig søtet. Men før vi gjorde undersøkelsen visste vi ikke så mye om andre kunstig søtede matvarer, sier seksjonsleder Kristin Færden i Statens næringsmiddeltilsyn (SNT).

SNT har kartlagt forbruket vårt av ulike matvarer som inneholder kunstige søtningsstoffer, fire såkalte E-er som står for acesulfam k, aspartam, sakkarin og cyklamat.

Resultatene viser at lightbrus, lett-leskedrikker og bordsøtningsmidler er de største kildene til inntak av E-stoffer.
- Andre lettvarianter, som lettyoghurt og kunstig søtet syltetøy, utgjorde bare en liten del av inntaket av de kunstige søtstoffene, sier Færden.

Vil slanke seg

Rapporten bygger på en spørreundersøkelse foretatt av Statistisk sentralbyrå, der 1375 personer i alderen 16- 80 år har deltatt. Det er også gjort analyser av mengden søtstoffer i ulike varer.

Rapporten viser at den viktigste grunnen for å spise lettprodukter er å slanke seg eller passe vekta. Mange oppgir også tannhygiene som grunn.

Til SNTs overraskelse får menn og kvinner i seg omtrent like mye av lettprodukter, men flest kvinner oppgir slanking som årsak til å spise slike produkter.

Ikke undersøkt

Flertallet får likevel i seg mye mindre søtningsstoffer per dag enn det som regnes som akseptabelt. Dagsinntaket av E-stoffene acesulfam k, aspartam og sakkarin svarte til 4- 10 prosent av akseptabelt daglig inntak hos høyforbrukerne, mens det for cyklamat svarte til 26 prosent. Bare fem av deltakerne fikk i seg mer på en dag enn grensa «tillater». Det skyldes mye te eller kaffe med kunstig søtningstabletter.

Barns forbruk av kunstige søtningsstoffer er ikke undersøkt.

- Det skyldes at vi da måtte ha brukt mer omfattende metoder enn dem vi brukte. Jeg håper vi kan få undersøkt barnas forbruk til neste år, sier Færden.