Flest kvinnelige listetopper hos Sp

Av totalt 133 listetopper ved årets valg er 54 kvinner.

FLEST KVINNER:Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete kan smykke seg med å være det parti med flest kvinnelige listetopper til valget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLEST KVINNER:Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete kan smykke seg med å være det parti med flest kvinnelige listetopper til valget. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet er det partiet som har nominert flest kvinnelige toppkandidater.

Det viser en oversikt Nationen har utarbeidet. Tallene viser også at Sp er det eneste partiet som har flere kvinnelige toppkandidater enn mannlige. I 11 av 19 fylker har Sp en kvinne som listetopp.

- Det er all grunn til å gratulere Senterpartiet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Ap har kvinner på topp i ni av fylkene, mens både SV og KrF har åtte kvinner på topp. Høyre har sju kvinnelige toppkandidater, mens Venstre har seks. Helt i bunnen finner vi Frp, som kun har fem kvinnelige førstekandidater av sine totalt 19 listetopper.

Ørstavik synes det er for dårlig, og hadde forventet at flere partier hadde sørget for en jevnere fordeling av kvinner og menn.

- I et år hvor vi feirer 100-årsjubileet for kvinners stemmerett, skulle jeg ønske at jeg kunne skryte av flere partier enn Senterpartiet, sier hun.

 

I en gjennomgang NTB tidligere har foretatt, ligger det an til at det nye Stortinget vil få en kvinneandel på rundt 40 prosent.

I henhold til de siste meningsmålingene er 72 av de 169 representantene kvinner, noe som gir en kvinneandel på 42,6 prosent. Slår det til, vil det bli den høyeste andelen kvinner på Stortinget noensinne, opp fra 39,6 prosent i den avtroppende nasjonalforsamlingen. (NTB)