- Flest nordmenn som dreper

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener det det har vært mange overtramp i debatten etter dørvaktdrapene i Moss. - De fleste drap begås av nordmenn i alkoholrus, sier Bondevik og trekker fram trippeldrapet på Geilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er farlig og kan lett skape en vulgær debatt hvis en nå knytter tragiske drap til innvandringspolitikken generelt, sier Bondevik.

Han påpekte at de fleste drap begås av nordmenn i rus.

- I andre tragiske drapssaker, som drapene på Geilo, der det sto norskfødte bak, har det ikke vært en tilsvarende debatt i etterkant, sa Bondevik i vandrehallen etter dagens spørretime i Stortinget.

Han avviste Frps innvandringspolitiske talsmann Per Sandberg sin påstand om at Bondevik og andre politikere var indirekte skyld i dørvaktdrapene på grunn av innvandringspolitikken de førte.

- Dette ville være det samme som å gjøre Carl I. Hagen ansvarlig for drap begått av rusede personer, noe som ofte skjer, fordi han er for en liberal alkoholpolitikk.

Bondevik vil ikke legge munnkurv på Kripos-sjef Arne Huuse og andre polititopper som har vist skepsis til norsk innvandrings- og asylpolitikk, men er glad for at Politidirektoratet (POD) nå skal se på saken.

- Dagbladet viste i går at er uenighet også innenfor politiet om de omstridte uttalelsene til Kripos-sjef Arne Huuse. Derfor er det nyttig at Justisdepartementet og POD har en dialog om grensedragning mellom uttalelser av faglig karakter og mer rent politiske utspill, sa Bondevik.

  • 38 personer ble siktet for drap i Norge i 2001. 10 av disse har utenlandsk bakgrunn. Seks av disse igjen er utenlandske statsborgere.