Flest pasientskader skyldes fall

Fall er den hyppigste årsaken til pasientskader som oppstår på sykehus. I 1998 ble det registrert 2.855 fall, ifølge en rapport fra Helsetilsynets Meldesentral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju mennesker mistet livet på grunn av fall, mens 286 fikk betydelige skader. Mange av disse skadene var lårhalsbrudd, men det er også meldt om pasienter som fikk alvorlige kutt-, sår- og hodeskader etter fall.

22 prosent av fallene skjedde i forbindelse med toalettbesøk, særlig om natten. Ifølge Meldesentralen er en mulig forklaring på dette at mange pasienter forsøker å klare seg selv når bemanningen er på det laveste.

78 prosent av alle som faller er over 70 år. Ofte beskrives fallene som «hendelige uhell», og sykehusene foreslår ingen spesielle tiltak for å hindre gjentakelser.

I 1998 ble det meldt om 33 selvmord og 13 selvmordsforsøk med betydelig personskade blant psykiatriske pasienter. Av de 33 selvmordene ble 23 utført av menn, de fleste (13) av dem i aldersgruppen 30-59 år. 15 selvmordsforsøk resulterte i ubetydelig personskade.

(NTB)