Flest registrerte tilfeller av klamydia i Norge på 13 år

I 2018 ble det registrert 26.570 klamydiatilfeller i Norge, 5,7 prosent flere enn i 2017. Det er det høyeste antall tilfeller siden 2005.

ØKNING: De siste åra har det vært en økning i antall undersøkelser, samtidig som man finner færre tilfeller blant dem som tester seg. Illustrasjonsfoto: Bikeriderlondon / Shutterstock / NTB Scanpix
ØKNING: De siste åra har det vært en økning i antall undersøkelser, samtidig som man finner færre tilfeller blant dem som tester seg. Illustrasjonsfoto: Bikeriderlondon / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste tallene for klamydia, der alle tallene fra 2018 er gjort tilgjengelige i det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, kom onsdag morgen. Avdelingsdirektør Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at rapportert forekomst er noe annet enn reell utbredelse.

- Klamydia gir sjelden symptomer. Det er derfor ikke tilstrekkelig å ha informasjon om antall diagnostiserte tilfeller for å forstå utbredelsen av infeksjonen. Antall diagnostiserte personer med klamydia må også ses i sammenheng med hvor mange som tester seg, og kjønn og aldersfordelingen blant dem som tester seg, sier Kløvstad.

Antall testede for klamydia i fjor var 362.603 for hele landet, og av disse var det 7,3 prosent som testet positivt. De siste åra har det vært en økning i antall undersøkelser, samtidig som man finner færre tilfeller blant dem som tester seg. Fra 2017 til 2018 har utviklingen gått motsatt vei: En liten nedgang i antall undersøkte, samtidig som antall positive prøver økte.

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex og er nå den vanligste seksuelt overførbare, bakterielle infeksjonen vi har i Norge. Sykdommen kan behandles med antibiotika.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer