Flest sexanklager i frikirkene

Over halvparten av kristenlederne anklaget for seksuelle krenkelser, tilhører frikirker.

VEDGÅR KONTAKT: I 90 prosent av sakene har kirkelederne vedgått at det har vært seksuell kontakt, viser en masteravhandling. Foto: AP Photo
VEDGÅR KONTAKT: I 90 prosent av sakene har kirkelederne vedgått at det har vært seksuell kontakt, viser en masteravhandling. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Av 300 norske kristenledere som er anklaget for seksuelle krenkelser siden 1995, har over halvparten bakgrunn fra frikirker og tverrkirkelige bevegelser.

Mens 50 av anklagene om seksuelle krenkelser er meldt til bispedømmene i Den norske kirke, har frivillige organisasjoner i statskirken behandlet 75 saker. 165 saker er meldt til frikirker og tverrkirkelige bevegelser, viser en rapport om norske kirkers håndtering av krenkelsesanklager mot kirkeledere, skriver Vårt Land.

Tette båndUndersøkelsen er gjort av personalleder i Normisjon, Else Kari Bjerva, og er hennes masteravhandling i diakoni. Undersøkelsen har tatt for seg ni kirkesamfunn, tolv kristne organisasjoner og elleve bispedømmer i Den norske kirke.

- Resultatet kan henge sammen med tette sosiale relasjoner hvor åndelige ledere får stor innflytelse og høy tillit, sier Bjerva.

Tungt å nå framMen Bjerva ser heller ikke bort fra at tallene kan ha sammenheng med at frikirker og tverrkirkelige bevegelser setter temaet på dagsorden, noe som senker terskelen for å varsle om seksuelle krenkelser, eller at byråkratiet i Den norske kirke kan gjøre det tyngre å nå fram med anklager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer