Flest stemte borgerlig

De borgerlige partiene fikk 21.000 flere stemmer enn de rød-grønne. Men Bondevik må gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 12.08 i dag var 99,2 prosent av stemmene telt opp. Stemmetallene viser at Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen så langt har fått 1 250 916 stemmer, mens KrF, Høyre, Venstre og Frp til sammen har fått 1 271 923 stemmer, ifølge landsoversikten etter stortingsvalget.

Det er en forskjell på 21 007 stemmer - i de borgerliges favør.

Likevel er det Jens Stoltenberg som er i ferd med å danne regjering, mens Kjell Magne Bondevik nettopp har gitt beskjed om at regjeringen går av.

Stemmen viktigere i nord enn på Østlandet

Hvis hver stemme hadde telt like mye, hadde Stoltenberg, Haga og Halvorsen måttet gi seg på målstreken og vente på Hagen hvis de skulle håpe på regjeringsmakt. Men stemmene teller ikke like mye. Det er færre stemmer bak hvert mandat i distriktene enn det er i sentrale strøk:

- I praksis har vi 19 parallelle valg i 19 valgkretser, forklarer valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø.

- Derfor blir det ikke 100 prosent proporsjonalt.

 • For eksempel vil det som oftest være høyere valgdeltakelse i sentrale strøk. Det vil si at det er mange velgere bak hvert mandat til Stortinget.
 • I Nord-Norge er det færre velgere bak hvert mandat fra Nord-Norge enn det er for hvert mandat på Østlandet. I tillegg er det ofte lavere valgdeltakelse.
 • Tradisjonelt står borgerlige partier sterkest i urbane strøk, mens andre partier har flest velgere i distriktene. I distriktene er det lettere å få et mandag. Derfor er ordningen bra for for eksempel Senterpartiet.
 • I hvert fylke finnes det ett utjevningsmandat. Mandatet tilfaller det partiet som var nærmest å få et vanlig mandat, men som ikke klarte det. Først regnes det ut hvor mange stemmer og hvor mange mandater et parti har fått. Deretter blir partiet eventuelt tildelt ett eller flere utjevningsmandater. De får mandatet i det fylket der de var nærmest til å kapre et vanlig mandat. Dette regnes utfra antall stemmer i forhold til snittet bak hvert mandat.


  Dramatikk rundt mandater
  Buck understreker at den endelige sammensetningen på Stortinget ikke er klart før alle stemmene er telt opp:

  I formiddag var det dramatikk rundt utjevningsmandatet i Finnmark. Alle trodde at mandatet ville tilfalle Venstre og Vera Lysklætt, men i stedet gikk til Høyre og Raymond Robertsen. I alle fall for noen timer:

  Ved to-tida i ettermiddag var stemmegivningen slik at det nok en gang var Lysklætt som fikk utjevningsmandatet, skriver Finnmark Dagblad. 

EN VINNER OG EN TAPER: En påtroppende og en avtroppende statsminister tar hverandre i hånda. Men med en annen stemmetelling hadde resultatet sett annerledes ut. Foto: SCANPIX
EN VINNER OG EN TAPER: En påtroppende og en avtroppende statsminister tar hverandre i hånda. Men med en annen stemmetelling hadde resultatet sett annerledes ut. Foto: SCANPIX Vis mer