Flest utenlandske kvinner på krisesentre

Opprett en nasjonal krisetelefon for kvinner, ber senterleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner av utenlandsk opprinnelse på flukt fra voldelige menn utgjør halvparten av alle som tar opphold i de trønderske krisesentrene.

I Oslo er ni av ti kvinner fra utlandet.

Utenlandske kvinner er overrepresentert på landets krisesentre.

I 2006 var 56 prosent av de nær 2 000 krisesenterbeboerne av utenlandsk opprinnelse, mot 45 prosent i 2003, skriver Adresseavisen.

Ved Krisesenteret i Trondheim utgjør andelen kvinner av utenlandsk opprinnelse vel halvparten av alle boende.

- Flesteparten av kvinnene som kommer til oss har ikke bodd veldig lenge i landet, de har ofte lite eller intet nettverk de kan støtte seg til. Det er også grunnen til at mange av dem har nokså lange opphold hos oss, sier daglig leder Ann Dalqvist ved Trondheim krisesenter.

I Oslo er utenlandske kvinner i stort flertall på krisesentrene.

Tall for 2006 viser at ni av ti kvinner som søkte tilflukt på krisesenter i hovedstaden var av utenlandsk opprinnelse.

MANGLER NETTVERK: Mange av de utelandske kvinnene har ikke et nettverk de kan søke til i kriser. Det gjør dem ekstra sårbare, mener Ann Dalqvist, daglig leder ved Trondheim krisesenter. Arkivfoto: TORE BERGSAKER
MANGLER NETTVERK: Mange av de utelandske kvinnene har ikke et nettverk de kan søke til i kriser. Det gjør dem ekstra sårbare, mener Ann Dalqvist, daglig leder ved Trondheim krisesenter. Arkivfoto: TORE BERGSAKER Vis mer

 At en stadig større andel av beboere på krisesenter er utenlandske kvinner, kan tolkes positivt, sier leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

- Mange av kvinnene har ikke et nettverk de kan søke til i kriser, slik norske medsøstre gjerne har. Spesielt sårbare er utenlandske kvinner som har kommet til landet for familieetablering med etnisk norske menn, sier Smaadahl.

Hun etterlyser opprettelsen av en nasjonal krisetelefon kvinner kan ringe til for å få hjelp.

- Ett nasjonalt telefonnummer og en hjemmeside på internett som informerer om kvinners rettigheter på mange språk, er viktig å få på plass, sier Tove Smaadahl.

(NTB)