- Flest vaksiner dit smitten er verst

FHI-overlege med personlig råd til helseminister Bent Høie foran dagens møte om vaksinestrategi.

- FÆRRE SYKEHUSINNLEGGELSER: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet anbefaler personlig større andel av det totale antallet vaksinedoser til de verste smitteomådene Foto: Tor Erik Schrøder, NTB.
- FÆRRE SYKEHUSINNLEGGELSER: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet anbefaler personlig større andel av det totale antallet vaksinedoser til de verste smitteomådene Foto: Tor Erik Schrøder, NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+854.9K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

- Spør du meg personlig, er det større fordeler enn ulemper ved å fordele flere vaksinedoser dit hvor smittetrykket er verst.

Det svarte overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet i NRK Nyhetsmorgen på direkte spørsmål om sin egen, faglige vurderinger foran helseminister Bent Høies pressekonferanse klokka 14.00 i dag om vaksinestrategien framover mot corona-viruset covid-19.

Færre sykehusinnleggelser i Oslo-området, var fordelen Aavistland trakk fram.

Og største ulempe: Færre som blir beskyttet mot viruset andre steder dersom de politiske myndighetene bestemmer seg for å omfordele vaksinene med større fokus på de verste smitteområdene.

Aavitsland oppsummerte siste dagers opphetede Molde-Oslo-debatt slik: - Spørsmålet er om det skal legges mer vekt der epidemien herjer verst, særlig Oslo og deler av Østlandet.

I går pekte Aavitsland på to områder med alvorlige smittebekymringer: Oslo og Kristiansand. Da orienterte han formannskapet i sin egen hjemkommune om situasjonen.

I morges byttet han ut hjembyen med «deler av Østlandet» uten å nevne Kristiansand.

Professorstøtte

Ifølge TV2 støtter nå også professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø en faglig vurdering om en sterkere satsing på vaksinering i hardt smitterammede Oslo.

På NRK Nyhetsmorgen i dag presiserte overlege Preben Aavitsland at hver enkelt kommune har ansvaret for sine innbyggere utfra en nasjonal prioriteringsrekkefølge: Først sykehjem, så aldersgruppene over 85 år, så over 75 og så over 65 år.

- Etter at aldersgrupper over 65 er ferdigvaksinert, er det større rom for prioriteringer. På landsbasis er det nå største vaksineaktivitet i aldersgruppen 75 til 84 år, orienterte han.

Rogaland og Oslo i bakleksa

Ifølge Stavanger Aftenblad er det Rogaland og Oslo som per nå har vaksnert færrest innbyggere.

I Rogaland har 4,7 prosent av innbyggerne fått førstegangs vaksine og 2,3 prosent den andre vaksinedosen.

I Oslo er tilsvarende tall 5,3 og i underkant av 3 prosent.

Innlandet og Nordland har kommet lengst i førstevaksineringen med 7,5 og 7,4 prosent av innbyggerne.

Aavitsland avviser at vaksineringen går tregere i Oslo, statustallene tatt i betraktning.

- Den forholdsvis høye andelen med ikke-vaksinerte, henger sammen med at Oslo er en by med ganske ung befolkning, forklarte Aavitsland.

Altså aldersgrupper som ligger en stykke nedpå den nasjonale vaksineprioriteringen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer