Smitteutbrudd blant russen i Kristiansand:

- Flinke før promillen stiger

Det siste døgnet er det registrert 44 smittetilfeller blant russen i Kristiansand. - Veldig alvorlig, sier en av byens russepresidenter.

- ALVORLIG: En av russepresidentene i Kristiansand, Andrine Hilde, omtaler smitteutbruddet som «alvorlig». Foto: Privat
- ALVORLIG: En av russepresidentene i Kristiansand, Andrine Hilde, omtaler smitteutbruddet som «alvorlig». Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det siste døgnet har Kristiansand kommune registrert 72 nye coronatilfeller. Det er en soleklar og dyster smitterekord i sørlandskommunen.

44 av de smittede er russ.

- Det er et veldig alvorlig tall, sier russepresident på Vågsbygd videregående skole, Andrine Hilde, til Dagbladet.

- Flinke før promillen stiger

Det har ikke blitt planlagt noen store arrangementer for russen i Kristiansand i år på grunn av coronapandemien, men russen har likevel samlet seg i større grupper de siste ukene.

- Spesielt denne uka, hvor det har vært langhelg, har folk festet sammen. Når politiet har kommet for å avbryte samlinger, har russen bare flyttet seg videre, sier russepresidenten og legger til:

- Det har vært en slags katt-og-mus-lek mellom russen og politiet i Kristiansand.

- Har du inntrykk av at russen er flinke til å overholde smittevernreglene?

- Jeg opplever at folk er veldig flinke til å overholde smittevernreglene på starten av kvelden, men når klokka blir mer og promillen stiger, blir nok folk mindre flinke, sier Hilde til Dagbladet.

Stanser aktivitet

Som følge av det store smitteutbruddet innstiller russen all aktivitet den neste uka.

UTBRUDD: Russen i Rogaland får kraftige reaksjoner i lokalmiljøet etter at flere russetreff i området har gjort at over 80 russ er blitt smitta av coronaviruset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Per Thime / Randaberg24 Vis mer

- I dag har vi hatt et møte med alle russepresidentene. Russen tar ansvar. De pauser alle aktiviteter i ei uke, så skal vi ha et nytt møte førstkommende tirsdag. Dette er helt nødvendig hvis det skal være mulig for dem å ha en russefeiring seinere også, sa fylkesdirektør i Agder fylkeskommune, Arly Hauge under en pressekonferanse torsdag formiddag.

Han ber russen om å holde seg i ro den neste tida.

- Bli hjemme, og unngå å blande kohorter, er den klare oppfordringen fra fylkesdirektøren.

Skylder på hverandre

Russestyret i Kristiansand opplever nå at russ skylder på andre russ, og at det har oppstått netthets på tvers av ulike russegrupper på grunn av smitteutbruddet.

- Det er ingen spesielle russ som er årsaken til denne situasjonen. Vi må alle stå sammen og ta ansvar, sier russepresidenten til Dagbladet.

Mange norske byer har valgt å forskyve russetida i år på grunn av coronaviruset. I Kristiansand er det knappe tre uker igjen av årets feiring. I den anledning kommer Hilde med en klar oppfordring til sine medruss:

- Jeg håper alle er forsiktige den neste tida og følger alle restriksjoner slik at vi kan feire resten av russetida sammen på en trygg og forsvarlig måte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer