Flirende raner irriterte dommeren

Advokat Ole Joachim Devold måtte bruke pausa, i rettsaken mot fem unge ranerne i tingretten i Kristiansand, til å instruere sin unge klient om å slutte med fliringa.

FORMANER: Advokat Ole Joachim Devold formaner sin klient, den hovedtiltalte 15-åringen, til å ta rettssaken på alvor. (Foto tillatt av advokat og klient mot anonymisering) Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FORMANER: Advokat Ole Joachim Devold formaner sin klient, den hovedtiltalte 15-åringen, til å ta rettssaken på alvor. (Foto tillatt av advokat og klient mot anonymisering) Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dabladet): -Han skjønner alvoret, men dette irriterer meg grenseløst. Selv dommeren har reagert, forteller Ole Joachim Devold.

Han tok raskt sin 15 år unge klient grundig i skole, da dommer Lillian Skranefjell valgte å ta en kort pause, for å få tørket bort muntre miner fra flere av de tiltalte.

Arbeidet med -Dette har vi arbeidet mye med. Jeg opplever at min klient er genuint angrende, men han er også nervøs og redd. Derfor fliret.

-Så dette har med nerver å gjøre?

-Ja, det er jeg ikke i tvil om, sier Devold.

Tiltalte holdt likevel en stille dialog gående med flere av de andre fem tiltalte. Samtlige er tiltalt for flere tilfeller av grove ran. Blant annet ranet av Sparebank Pluss på Rona 19. juli i år, samt ran av AS Bussen og flere bensinstasjoner i samme tidsrom. Samtlige har, på to mindre punkter, erkjent straffeskyld etter tiltalene.

Fortsatte Til tross for dommens verbale reaksjoner, som følge av manglende respekt for retten, og klare anmodninger fra forsvarere om å oppføre seg rolig, fortsatte flere av de tiltalte med både flir og gester som tyder på at alvoret nok ikke har seget helt inn.

Noe som nok gjør det vanskelig for retten å ta påstander om vold og trusler fra politiet, for å få fram tilståelser, på alvor.

Blant annet påstod Devolds unge klient at han ble banket opp av politiet i for å få ham til å tilstå et ran av Mona Center.

Ta en rolig tone Statsadvokaten gikk hardt på tiltalte etter påstanden. Noe som førte til at fliringen la seg og en opphetet stemning i rettssal 1 i tinghuset oppstod.

Tiltaltes advokat, Ole Joachim Devold, brøt etter hvert inn i krangelen og ba klienten kun svare på spørsmålene fra aktor Jostein Johannessen.

Dette var ikke nok. Noe som fikk dommer Skranefjell til å gripe inn igjen.

-Dersom alle tar en rolig tone vil dette gå bra, sa dommer Skranefjell, med klar adresse til alle deltakerne i rettssaken.

Store deler av tiden forklarte 15-åringen seg klart og tydelig, med visse justeringer for språket. 15-åringen kommer fra en innvandrerfamilie, men ble tatt i barnevernets varetekt tilbake i 2008. Han ble plassert på en institusjon i Mandal, der han mistrivdes sterkt. Noe som førte til at han rømte fra mange ganger.