Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flirer av krisepåstander om Ap

RISØR (Dagbladet): - Jeg må humre og le, sier partileder Thorbjørn Jagland til påstander om krisetegn i Arbeiderpartiet med utgangspunkt i dårlige meningsmålinger. Men Jagland ler ikke av Thorbjørn Berntsens kritikk av partiledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når Thorbjørn Berntsen med den erfaring og tyngde han har, sier at han ikke kjenner seg igjen i partiet, må vi ta det alvorlig. Det er et viktig signal.

Det sier Ap-leder og utenriksminister Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Dermed legitimerer Jagland den usedvanlig krasse kritikken Berntsen kom med i gårsdagens Dagblad.

Det er oppsiktsvekkende at Ap-lederen på denne måten nikker forstående til en kritikk som i særlig grad rammer regjeringen og regjeringssjef Jens Stoltenberg.

Til Dagbladet sier Jagland at han forstår at folk er usikre på Ap's politikk.

Og usikkerheten vil vare helt til landsmøtet i november. Til gjengjeld varsler Jagland at Ap vil legge fram «et epokegjørende reformprogram».

Uavklarte saker

- Jeg skjønner folks usikkerhet fordi det er mange uavklarte saker. Det gjelder for eksempel Statoil-saken, sykehusenes framtid, EU-saken. Uavklarte saker skaper ikke mobilisering blant velgerne. Når vi får avklart disse sakene, er det lettere å vise hva vi kjemper for.

Når Berntsen sier det han gjør, er det ikke til å kimse av. Han er vel også usikker på en del store saker. Derfor er det viktig å få avklart hva som blir partiets linje, sier Jagland.

Nei til privatisering

- Berntsen frykter at regjeringens moderniseringsprosjekt ender i privatisering?

- Nei, det kan jeg kategorisk avvise. Meningen med alt vi gjør, er å styrke velferden og fellesskapsløsningene. Når vi har lagt fram partiprogrammet, blir dette mye klarere for mange.

- Etter landsmøtet vil Ap bli tydeligere, det lover jeg. - Berntsen mener partiet synger høyresanger.

- Når han får se forslaget til partiprogram, tror jeg han ikke vil finne noen grunn til å si det, sier Jagland.

En annen årsak til lav oppslutning for Ap nå, er at media ikke minst bygde opp voldsomme forventninger til Jens Stoltenberg, mener Jagland.

- Bare partiet ble kvitt meg, skulle alle problemer løses. Men vi som var involvert, visste at det ikke er mulig. Men man kan ikke bygge flere sykehus og få bedre skoler på to- tre måneder.

- Mange Ap-folk mener Stoltenberg-regjeringen er for snevert sammensatt.

- Den kritikken får vi ta. Jeg registrer at folk mener det. Så får vi tenke gjennom det når vi rekrutterer på nytt, svarer Jagland.

Til helga avslutter Jagland sin sommerferie i Risør. Ferien har i stor grad vært skyfri og helt fri for bekymringer. For det at Ap ligger på 29 prosent på siste meningsmåling, bekymrer ham ikke et øyeblikk. Selv om han forstår at folk er usikre på Ap, ler han av kommentatorer som skriver om krisetegn i Ap.

Humrer og ler

- Jeg må humre og le. Hvor mange ganger har vi ikke vært under 30 prosent? Og hvor mange ganger må jeg si dette at vi må venne oss til svinginger?

- I fjor vinter lå vi godt under 30, da skrev riktignok VG at dersom jeg trakk meg som leder, ville partiet få 45 prosent. Det trodde ikke jeg.

- Svingningene vil være der uansett hvem som leder partiet, og svingingene vil være større for de store.

Stortingsvalgene på nittitallet var gode valg for Ap. Men både i 1993 og i 1997 lå vi under 30 prosent på gallupene et par måneder før valget, sier Jagland.

SMILER: Ap-leder Torbjørn Jagland tar lav tilslutning i meningsmålinger med knusende ro.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media