Flisen og bjelken

Det er lenge siden en politiker har brukt Jesu ord så rått i en politisk kamp. Carl I. Hagen bruker Skriften på fandens vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CARL I. HAGEN

foldet hendene fromt på podiet til en kristenfundamentalistisk sekt i Bergen og sa: -  Vi kristne.

I går kom han med den samme presiseringen overfor noen muslimske ambassadører: Vi kristne.

Han sier og skriver det på en måte som antakelig får Kristelig Folkepartis ledere til å rødme; den demagogien de selv hele tida står i fare for å la seg rive med av, den tar Hagen bevisst i bruk - frekt og freidig.

De fem ambassadørene hadde skrevet et brev som de offentliggjorde i Aftenposten. Deres ord er - ikke overraskende - mer i pakt med kristen ånd og etikk enn språket og kristendomsforståelsen til ham som nå har opphøyd seg selv som hærfører for «Vi kristne».

I SVARBREVET

til ambassadørene skriver Hagen at «vi kristne har en god lignelse som beskriver ambassadørenes oppførsel i så måte, en bør ikke kritisere flisen i en annens øye før en har tatt ut bjelken av sitt eget». At det er Carl I. Hagen som forsøker seg på dette bildet, etterlater en type ufrivillig komikk som vi kanskje bare burde overlate til satireskribentene, og la det bli med det. Sammenblandingen av religion og politikk er imidlertid for alvorlig til det.

Det delvis riktige sitatet om flisen og bjelken er hentet fra Matteus 7. kapittel og Lukas 6. kapittel. Begge steder er de tematisk samlet under hovedpoenget: Døm ikke!

-  Døm ikke for at dere ikke selv skal bli dømt, sier Jesus i Bergprekenen, og «flisen» sitter så visst ikke «i en annens øyne», men «i din brors øyne». Det er ikke et uvesentlig poeng. Hadde Hagen hatt mot til å bruke disse ordene som en formaning til kristenfundamentalistene da han var i Bergen, altså som fra en bror til en annen, ville det sannelig ha vært kraft i hans tale. I stedet brukes Skriften på fandens vis.

HANS MISBRUK

av Jesu ord om de små barn er selvfølgelig ikke bedre. Det er et lærestykke i hvordan teologi kan forvandles til brun politikk: «Vi kristne er veldig opptatt av barn. La de små barna komme til meg, sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Muhammed har sagt det samme. I tilfelle måtte det ha vært: La de små barn komme til meg, slik at jeg kan utnytte dem i min kamp for å islamisere verden.»

Han klipper Jesu ord i biter, for så å spekulere om Muhammed. Harseleringen hans ble fulgt av en latter som var alt annet enn nestekjærlig.

Poenget er at dette kunne ikke Muhammed ha sagt. Ikke på noe vis. Tvert imot, Muhammed kunne ha sagt nøyaktig det samme som Jesus. Det fins flere liknende uttalelser av Muhammed.

VI MÅ NOEN

tiår tilbake før vi finner en norsk politiker som har brukt Bibelens ord så rått i en politisk kamp, for det er politikk han bedriver i Jesu navn.