- Flisespikkeri om karakterkrav i matte

Unio-leder Anders Folkestad mener Trond Giske har et syltynt poeng.

STATUS OG LØNN: Leder i arbeidstakerorganisasjonen Unio, Anders Folkestad, synes Trond Giskes fokus på det nye karakterkravet i matematikk for lærerutdanningen er pussig. Han sier det er læreryrkets status og lønn som avgjør om mange søker utdanningen, ikke karakterkravet i ett enkelt fag. Foto: Silje Eide
STATUS OG LØNN: Leder i arbeidstakerorganisasjonen Unio, Anders Folkestad, synes Trond Giskes fokus på det nye karakterkravet i matematikk for lærerutdanningen er pussig. Han sier det er læreryrkets status og lønn som avgjør om mange søker utdanningen, ikke karakterkravet i ett enkelt fag. Foto: Silje EideVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kirke-, utannings- og forskningskomiteens leder Trond Giske (Ap) mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) driver med juks og feilinformasjon om de nye karakterkravene for å komme inn på lærerskolen.

3 eller 4? Kravet i matematikk er nå karakteren 4. Søkere som har karakteren 3 fra videregående, kan imidlertid ta et obligatorisk kurs som gir tilsvarende kunnskapsnivå, og komme inn likevel.

Giske mener departementet gir uklar og villedende informasjon, noe som kan føre til at lærerutdanningen mister søkere. Han har sendt spørsmål til kunnskapsministeren for å få oppklaring.

- Syltynt poeng Leder i UNIO, Anders Folkestad, mener det er viktigere å gjøre læreryrket mer attraktivt enn å fokusere på karakterkrav i ett fag.
- Giske har et poeng, men det er syltynt. Det står klart at kravet er karakteren 4. Og så vil Røe Isaksen verge seg mot å stenge ute folk med karakteren 3, og lar dem «kontinuere» som vi sa i gamle dager og gjøre et reparasjonsforsøk. Men det er spesielt at man hever karakterkravet i bare ett fag, sier Folkestad.

Pussig - Kan man, som Giske frykter, miste søkere til lærerutdanningen på grunn av uklarhet om karakterkravet i matte?
- Nei, karakterkrav i ett fag er ikke hovedsaken. Jeg synes det er pussig at han henger seg opp i dette. For å få flere søkere, må man gjøre læreryrket mer attraktivt. Da kommer man ikke utenom status og lønn.

Å heve karakterkravet i ett fag blir bare brannslukking. Det skal være vanskelig å komme inn på lærerutdanningen, men det bør være på grunn av stor søkning og ikke på grunn av en høyere skranke i et enkeltfag, sier Folkestad.

Forslaget om å heve karakterkravet i matematikk er ute på høring.

Oslo 20140423. Bilder fra Stortinget og spørretimen fra v. Thorbjørn Røe Isaksen og Trond Giske. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Oslo 20140423. Bilder fra Stortinget og spørretimen fra v. Thorbjørn Røe Isaksen og Trond Giske. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer