Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flodbølgen oppsto da hullet ble fylt med vann igjen

De evakuerte på Statland får nå flytte hjem igjen.

STORE SKADER: Flodbølgen som traff Statland onsdag, forårsaket store materielle skader. Det var trolig et undersjøisk ras som førte til flodbølgen som traff det lille tettstedet i Namdalseid i Nord-Trøndelag.
Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
STORE SKADER: Flodbølgen som traff Statland onsdag, forårsaket store materielle skader. Det var trolig et undersjøisk ras som førte til flodbølgen som traff det lille tettstedet i Namdalseid i Nord-Trøndelag. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATLAND/OSLO (Dagbladet): NVE og politiets hovedteori etter flodbølgen ved Statland er, som politiet gikk ut med tidligere i dag, at bølgen ble utløst av et undersjøisk ras.

- Vår hovedteori er at flodbølgen sannsynligvis skyldes et undersjøisk skred rett utenfor kaianlegget. Det som kan ha skjedd, er at materialet på sjøbunnen har sklidd ut. Det kan ha skjedd rimelig raskt, slik at sjøvannet har blitt dratt etter. Bølgen oppsto da hullet ble fylt med vann igjen. Det ble en ensidig bølge som skylte mot land, sier sjefgeolog i NVE Terje Bargel til Dagbladet.

Flodbølgen slo innover ei kai i går, noe som medførte store ødeleggelser.

Ingen steinsprang NVE har gjennomført foreløpige undersøkelser både på land og til vanns, og de kan ikke se at det har rast ut mengder som kan ha forårsaket bølgen.

- Vi fant at det ikke har gått noe steinsprang eller utglidninger. Den teorien er lagt død, sa Bargel på pressekonferanse i ettermiddag.

Politiet opplyste på pressekonferansen at de fleste evakuerte nå kan flytte tilbake. Det er nå kun området rundt lokalbutikken og enkelte deler av et industriområde som fortsatt vil være avsperret. NVE har konkludert med at det er trygt for folk å flytte tilbake i de andre områdene.

- Nå kan alle trygt flytte tilbake. Og strømmen skal også være tilbake, med unntak av på industriområdet, sier ordfører Steinar Lyngstad.

Utfylling Deler av industriområdet raste ut etter flodbølgen. NVE undersøker nå om utfylllinger som er foretatt både der og ved det nye prosjektet Statland Brygge, som DDE-vokalist Bjarne Brøndbo er involvert i, kan ha medvirket til det undersjøiske skredet.

- Det er kjent at det har vært drevet utfylling. Men hva som kan være årsaken må geoteknikerne regne på og vi må avvente informasjon fra skanningene av området, sier sjefgeolog Bargel.

Han sier det er gjort grundige geotekniske undersøkelser i forkant av utfyllingene.

- Dette med natur er ingen eksakt vitenskap. Man har prøvd å gjøre så godt som man kan og det er ikke alltid det strekker til, sier Bargel. 

Geotekniker Stein-Are Strand i NVE sier det er for tidlig å konkludere endelig med hva som kan ha forårsaket flodbølgen. 

- Vi må ha mer informasjon for å finne årsaken. Fokuset frem til nå har vært sikkerhet, sier han.

På spørsmål om det kan ha vært gravearbeid ved nye Statland brygge som har forårsaket flodbølgen, svarer Strand at en ikke kan utelukke noe.

- Hva skal til for å utløse et slikt ras?

- Det er vanskelig å si. Noen steder kan det være dårlig grunn og det kan gjøre at det lettere raser, siar han.

Vei forsvant Operasjonsleder i Nord-Trøndelag politidistrikt Johnny Olsen forteller til Dagbladet at deler av en vei har forsvunnet der raset har gått.

- Der er fortsatt et område på cirka 500 meter avsperret. Det er imidlertid ikke en så stor del av veien som har rast, sier Olsen.

Han forteller at både geologer og geoteknikere fortsatt er ved rasstedet og undersøker og forsøker å kartlegge hva som kan ha vært årsaken til raset.

PRESSEKONFERANSE OG INFOMØTE: Lokalbefolkningen fikk beskjed om at de kan reise tilbake til hjemmene sine. Foto: Håvard Zeiner
PRESSEKONFERANSE OG INFOMØTE: Lokalbefolkningen fikk beskjed om at de kan reise tilbake til hjemmene sine. Foto: Håvard Zeiner Vis mer
Hele Norges coronakart