Uganda:

Flodhest slukte toåring

Leken ble plutselig avbrutt av et gigantisk mareritt utstyrt med noen av verdens dødeligste kjever.

LIVSFARLIG: Mennesker bør helst ikke komme i veien for den massive flodhesten. Dyrets enorme kjever kan åpnes 150 grader når de gaper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
LIVSFARLIG: Mennesker bør helst ikke komme i veien for den massive flodhesten. Dyrets enorme kjever kan åpnes 150 grader når de gaper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den skremmende scenen som utspilte seg ved bredden av Lake Edward vest i Uganda, var som hentet ut av filmen «Haisommer» - der hvithaien var byttet ut med et av Afrikas farligste dyr.

En to år gammel gutt lekte like ved hjemme sitt, knappe 800 meter fra innsjøen.

Plutselig skal en flodhest ha kommet opp fra vannet og grepet pjokken rundt hodet med de veldige kjevene, skriver The Telegraph.

Like i nærheten befant Chrispas Bagonza seg. Da han fikk se det som var i ferd med å skje, var det skrekkslagne barnet allerede halvveis ned i dyrets gap.

Angrep med steiner

Bagonza skal ha begynt å febrilsk kaste steiner med full kraft på det enorme dyret mens det holdt på å sluke gutten.

Den forskrekkede flodhesten «kastet opp» toåringen og vandret så tilbake mot innsjøen.

FRYKTLØS: Flodhester kan bli spesielt aggressive hvis noen står mellom dem og innsjøen eller elva de bor i. Flodhestkuer er i tillegg svært beskyttende når de har kalver. Foto: Shutterstock
FRYKTLØS: Flodhester kan bli spesielt aggressive hvis noen står mellom dem og innsjøen eller elva de bor i. Flodhestkuer er i tillegg svært beskyttende når de har kalver. Foto: Shutterstock Vis mer

- Takket være Bagonzas tapperhet, ble offeret reddet etter at han steinet flodhesten og skremte den slik at dyret slapp offeret, sier politiet i Uganda i en uttalelse gjengitt av The Telegraph.

- Dette er første gang en flodhest har forvillet seg ut av Lake Edward og gått til angrep på et barn, forteller politiet videre.

Advarer lokalbefolkningen

Etter at han var reddet ut av flodhestens kjever, ble guttungen fraktet i all hast til en nærliggende klinikk. Der fikk toåringen medisinsk behandling for skadene han pådro seg i angrepet.

Deretter ble han overført til et sykehus i den nærliggende byen Bwera som ligger nær grensa mot Kongo. Gutten skal nå være tilbake hos foreldrene igjen.

ANGREP: En flodhest går til angrep på løvene som prøver å krysse vannet. Video: Latest Sightings. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Etter hendelsen har politiet i det vestlige Uganda advart lokalbefolkningen om å være på vakt.

- Selv om flodhesten ble skremt tilbake til innsjøen, bør alle som bor i nærheten av dyrereservoarer og habitater huske på at ville dyr er svært farlige, sier politiet i en uttalelse.

- Ville dyr vil instinktivt se på mennesker som en trussel. Enhver interaksjon kan gjøre at de opptrer aggressivt.

Dreper hundrevis i året

Kun elefanten og hvitt neshorn er tyngre landdyr enn den kjempemessige flodhesten. Den kan virke bedagelig anlagt, som oftest ses den i vannet med hodet over vannflaten.

I virkeligheten er flodhesten et av Afrikas desidert farligste dyr, som årlig tar livet av omkring 500 mennesker. Dette skjer som oftest ved at den velter og knuser elvebåter med de mektige kjevene sine.

KAMUFLERT: Leoparden ser ikke hva som gjemmer seg i gjørma. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

En fullvoksen flodhestokse har en bitestyrke på massive 826 kilo. Med sitt enorme gap og sylskarpe tenner, er den i stand til å bite en tre meter lang krokodille midt over kroppen.

En studie publisert i tidsskriftet Oxford Medical Case Reports, kom fram til at sannsynligheten for å bli drept i et flodhest-angrep, er på mellom 29 og 87 prosent.

Til sammenlikning har du fem prosent sjanse for å bli drept av grizzlybjørn, og 25 prosent sjanse for å bli drept i et eventuelt krokodilleangrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer