Floker seg for Fjørtoft

Kina knebler tibetansk ytringsfrihet og sensurerer den Arne Fjørtoft-støttede radiostasjonen Voice of Tibet. Samtidig inngår Fjørtoft et samarbeid med Kina om distribuering av kinesiske tv-sendinger til Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv er Fjørtoft ikke bekymret for å møte seg selv i døra:

- Jeg ser ingen konflikter mellom disse samarbeidene.

Fjørtoft har bygd opp et stort internasjonalt medieselskap, Worldview International. Worldview Rights (WR) og Worldview Global Media (WGM) er født ut av dette selskapet, etter initiativ fra Fjørtoft selv.

Betingelsesløst

Mens WR kjemper mot kinesiske myndigheters knebling av tibetansk ytringsfrihet, samarbeider WGM med det statseide tv-selskapet CCTV om distribuering av sendinger til Europa.

- Kinesiske myndigheter er dobbeltmoralske. De vil spre egne sendinger, men hindrer samtidig egne borgere i å høre tibetanske sendinger, sier daglig leder i Voice of Tibet (VOT), Øystein Alme.

Arne Fjørtoft

  • Født 28. mars 1937 i Sauda.
  • Kringkastingsmann, politiker og organisasjonsmann.
  • Partiformann for Venstre fra 1986 til 1990.
  • Har utgitt flere bøker, blant annet i kjølvannet av sine mange Asia-reiser.

  • Har vært initiativtaker til og leder av en rekke organisasjoner og prosjekter som arbeider for tredje verden-spørsmål.

Han ønsker ikke å kritisere Fjørtoft, og presiserer at samarbeidet med Kina i seg selv ikke forverrer situasjonen for radiostasjonen. Men Alme skulle gjerne sett at Kinas samarbeidspartnere satte krav.

- Det hadde jo vært fint om de ville kreve at Kina sluttet med den ulovlige sensureringen før kineserne fikk formidlet programmene sine i Europa.

Stille diplomati

- Dette vil jeg ikke kommentere i media. Vi oppnår mye mer med stille diplomati. Dette er dessuten to helt atskilte selskaper, svarer Fjørtoft.

WR støtter VOT med vel en million kroner i år. Generalsekretær Rune Hersvik ser Almes poeng og sier det nok kunne være mulig å sette en slik betingelse for Kina-samarbeidet:

- Dalai Lama ble informert om det kinesiske samarbeidet før avtaleinngåelsen. Han ønsker dialog og det er vårt mandat å følge opp hans ønsker.

UDg gir i år rundt fire millioner kroner til Worldview Rights. Norad gir drøye 20 millioner til Worldview globalt.

VOT startet sendinger på tibetansk og kinesisk i 1996. Kina har svart med å legge andre programmer eller høyfrekvenslyder oppå samme frekvensså sendingene i realiteten sensureres. Nå er sensureringen blitt så effektiv at Alme frykter for radiostasjonens eksistens.

Ulovlig

Støyingen er ulovlig og strider mot internasjonale avtaler. VOT har gjentatte ganger klaget Kina inn for unionen for internasjonal telekommunikasjon, men uten resultat.