Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flokk med grindhval vekker oppsikt i Bergen

En stor flokk med grindhvaler svømmer rundt i Byfjorden i Bergen. Fagfolk advarer nysjerrige båtfolk mot å skremme dem mot land.

STOR FLOKK: En flokk på 50 til 100 grindhval har i ettermiddag svømt ved Askøy og inn i Byfjorden i Bergen.
Foto: Siw Sæveraas / Scanpix
STOR FLOKK: En flokk på 50 til 100 grindhval har i ettermiddag svømt ved Askøy og inn i Byfjorden i Bergen. Foto: Siw Sæveraas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det har kommet inn flere rapporter i løpet av ettermiddagen i dag. De har svømt i en flokk på 50 til 100 dyr forbi Morvik i Åsane, Eidsvågneset og inn Byfjorden der mange skuelystne følger med fra båter og fra land.

Faggruppeleder for Tore Haug i gruppen for sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttets avdeling i Tromsø sier at det ikke er uvanlig å se flokker med grindhvaler i kystnære strøk, men det er sjelden at de har kommet i flokker inn mot Bergen sentrum.

- Mange rapporter - Vi får mange rapporter hver sommer om flokker med grindhval fra Rogaland til Troms. De må ikke jages på land slik de gjør på Færøyene. Der har de mange hundre års tradisjon for å jage flokker på land for å slakte dem. Der er det også tradisjon for å spise kjøtt fra grindhval.

I Norge er de fredet. Det er hunhvalene som holder familien samlet i flokk. Grindhvalene er mødrestyrt, og de fleste i flokken er i nær slekt med hverandre.

- De kjønnsmodne hanhvalene søker bort fra flokken og søker mot andre flokker når de skal formere seg, sier Tore Haug.

- Vil dø på land Tore Haug tror flokken som svømmer i Byfjorden i Bergen vil søke seg bort og ut i større sjøområder utaskjærs når de blir skremt av nærgående båter, og håper at de ikke blir skremt på land. Da hender det at de ikke klarer å komme seg ut i sjøen igjen.

- De vil kveles og dø hvis de går på land og ikke kommer seg ut igjen, sier Tore Haug.

Grindhvalene kan bli opp til åtte meter lang og veie opp mot tre tonn.