Flokkens unike historie

Få drømte om at ulven skulle komme tilbake etter å ha vært fortrengt fra norsk fauna hele dette hundreåret. Men det skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotograferte ulvejakt - bare ti minutter fra Moss

I løpet av siste halvdel av 90-tallet har det etablert seg hele fem flokker; tre av dem med permanent tilhold på norsk jord. En av ulvefamiliene er den såkalte Våler-flokken. Her er dens fantastiske historie:

Det var i slutten av februar 1998 at en enslig ulv ble observert vest for Glomma i Østfold, i områdene Hobøl og Våler, trolig utvandret fra en av de to norsk-svenske familiegruppene, henholdsvis Aurskog/Charlottenberg- og Halden-flokken. Begge disse ble etablert på midten av 90-tallet.

Alene

Den ensomme ulven, trolig ei ung tispe, vandret hele den vestlige delen av fylket, fra Sarpsborg via Våler og Skiptvet til Onsøy ute ved kysten. Den holdt seg i området hele ettervinteren, våren og sommeren, til det igjen ble vinter.

Da skjer det: En ny ulv observeres øst for Glomma, i Rakkestad. Den har tydelig fått ferten av en artsfrende når den på mirakuløst vis krysser Glomma den 18. mars i år. Trolig ved å svømme et stykke i det mørke isvannet framfor å gå over blank is. Den kom i land nord på Tuneøya i Sarpsborg kommune, ikke langt fra tettbebyggelsen.

Møtet

De to ulvene fant hverandre straks. Døgnet etter at hannen hadde krysset Glomma, ble de observert sammen.

60 dager seinere, rundt 20. mai, kom valpene. Fem i tallet. De ble født i grenseskogene mellom kommunene Sarpsborg, Skiptvet, Våler og Svinndal.

Ulvefamilien på sju har holdt seg i dette området helt siden valpene gikk av hiet tidlig på forsommeren.

70 sauer tatt

  • I forrige uke tok flokken livet av 24 av de 30 sauene på Borger gård i Skiptvet. Fra tidligere i sommer har flokken 45 sauer på samvittigheten.

I tillegg er to, kanskje tre, hunder blitt drept.

  • Rykter om at det skal være satt ut en hemmelig dusør på 50000 kroner til den som skyter ulv i dette området, har gått i lengre tid. Saken er meldt til Økokrim, som meget sterkt advarer mot ulovlig felling.

Ulven er definert som utryddelsestruet.