MERKER JANUAREFFEKT: - Nå er det så mange kjøpere ute at markedet er sjeldent positivt, sier adm. direktør i Privatmegleren Grethe W. Meier.
MERKER JANUAREFFEKT: - Nå er det så mange kjøpere ute at markedet er sjeldent positivt, sier adm. direktør i Privatmegleren Grethe W. Meier.Vis mer

Flom av boligkjøpere

– Jeg ser den samme januar­effekten som i fjor, men markedet er veldig selektivt, sier adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

(Finansavisen): – Det er kjøperne som styrer markedet. Nå er det så mange kjøpere ute at markedet er sjeldent positivt. Hadde det ikke vært mange kjøpere, hadde det stoppet betydelig opp med så mange boliger til salgs, sier adm. direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren til Finansavisen.

Både DNB Eiendom og Privat­megleren opplevde høyt trykk og god aktivitet tidlig i år etter å ha lagt ut boligannonser i romjula.

– Det var overraskende tidlig start i boligmarkedet i år. De som lot eiendommene ligge ute gjennom jula ser ut til å ha vært smarte, sier Terje Buraas i DNB til avisa.

Selektivt marked

Både Buraas og Meier opplever at kjøperne er selektive, særlig når det er uvanlig mange boliger å velge mellom.

– Markedet er veldig selektivt, man skal ikke bomme mye før det går galt, sier Buraas til avisa.

– Priser du boligen feil, så går det ikke. Det er små marginer, og da blir det full stopp.

Meier ser den samme utfordringen, og legger til at vi er et godt stykke unna prisrallyet i 2016.

– Fremdeles er markedet differensiert. Det er mange boliger ute og folk vet hva de vil ha. Priser man for høyt, så vil det ikke gå. Vi er ikke på 2016-tendenser, selv om det er tett med boligsalg og mange ønsker å kjøpe, sier hun til avisa.

Ser januareffekt

Foreløpige tall Finansavisen har hentet inn fra DNB Eiendom og Privatmegleren viser at meklerkjedene solgte i snitt to av tre boliger «til eller over prisantydning» i januar i år.

Fjerde kvartal i fjor utviklet seg langt bedre enn normalt og ventet i markedet. Flere meklere uttalte at de trodde januareffekten kunne utebli med rekordmange boliger i markedet.

– Jeg ser den samme januar­effekten som i fjor, men markedet er veldig selektivt. Jeg klarte ikke å se hva som var så unormalt når andre sa at januareffekten ikke skulle komme. Vi har opplevd det samme før. Det er mange boliger ute, men det er samtidig stabilt salg over tid, sier Buraas til avisa.

Han har tro på januareffekt i salgstallene fra eget meklerhus.

– Jeg tror januareffekten blir en boligprisvekst for både Oslo og Norge på rundt tre prosent.

Meier tror ifølge avisa at januareffekten blir noe lavere grunnet mange boliger ute i markedet.

– Jeg forventer rundt to prosents prisvekst som januar­effekt for Oslo og Norge totalt sett. Det er en litt svakere ­januareffekt som følge av at det kom så mange boliger ut for salg, sier hun.

– Salget startet tidlig, og da tror jeg det vil jevne seg mer ut utover måneden. Det blir litt mindre press i salget og budrundene de to siste ukene enn det normalt er, avslutter Meier.

Andre økonominyheter:

Fikk høyere pris med skjeggkre
DNB har skjult kostnadene dine i alle år
Dominoeffekten som kan ramme eiendom hardt