Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom av Oslo-boliger etter sommeren

Mens boligprisene tikker oppover igjen, gjør utbyggerne seg klare til å ferdigstille langt flere boliger enn normalt.

FERDIGSTILLES: Det er mange prosjekter i Oslo som blir ferdige i år og neste år. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
FERDIGSTILLES: Det er mange prosjekter i Oslo som blir ferdige i år og neste år. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Det er vårstemning i boligmarkedet i Oslo. Etter en nedtur i fjor, har prisene begynt å tikke oppover igjen. Vårstemning er det også blant meglerne og makroøkonomene, som nesten alle tror på videre prisoppgang – dog ingen prisfest, skriver Finansavisen.

Én av grunnene til at festen fra 2016 ikke kommer tilbake igjen med det første, er tilbudssiden av markedet. Ser man på disse tallene, bør man kunne si at etterspørselsveksten bør bli sterk fremover hvis boligprisene skal fortsette opp.

Tilbudet øker

Høy boligbygging i 2016 og 2017 har ifølge avisen ennå ikke resultert i en sterk oppgang i antall ferdigstilte boliger. Ifølge SSB ble det ferdigstilt 2.686 boliger i hovedstaden i fjor, opp fra 2.400 i 2016.

Effekten av den uvanlige høye boligbyggingen begynner nå. Ifølge Samfunnsøkonomisk analyse vil det bli ferdigstilt 3.400 boliger i Oslo i år og 4.400 i 2019. Det vil si en økning fra 2017 på 27 prosent i år og 65 prosent til neste år.

- Det er spredt over hele byen, men det er Løren og Ensjø som utmerker seg. Drøyt halvparten av de nye boligene bygges i bydel Grünerløkka, der Løren inngår, samt bydel Gamle Oslo, der Ensjø og Kværnerbyen inngår, sier seniorøkonom Bjørn Gran i Samfunnsøkonomisk Analyse, ifølge Finansavisen.

Dette er boliger som i all hovedsak allerede er solgt, men som ved overtakelse vil føre til større tilbud av brukte boliger.

Samfunnsøkonomisk Analyse kommer også med prisprognoser, men disse vist seg å være upålitelige - i hvert fall det seneste året.

Rundt tidspunktet da boligprisene toppet ut i hovedstaden, i mars 2017, spådde byrået prisene videre opp i Oslo, og klarte dermed ikke forutse fjorårets prisnedgang. Omtrent da prisene bunnet ut i høst, sa de at kun halvparten av prisfallet var unnagjort. Analysebyrået, som kommer med prisprognoser hvert halvår, spår nå moderat prisoppgang fremover.

Opp fra andre halvår

At prisbunnen er nådd tror også Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, selv om han regner med mellom 3.500 og 4.000 ferdigstilte boliger i Oslo både i år og neste år.

- Ferdigstillelsen av antall nye boliger i Oslo vil øke mer fremover enn vi har sett hittil. Dette vil komme til syne fra andre halvår og gjennom 2019.

Hov legger til at dette sammen med renteoppgang og lavere befolkningsvekst vil legge en demper på boligprisveksten i årene fremover. Men han advarer samtidig mot å tro at det er «potensiell stor nedside» i boligmarkedet, og tror heller at prisene vil fortsette moderat oppover.

Andre økonominyheter:
​ Lakseselskap vil hente 500 mill.
​Norges 6. rikeste utvider imperiet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!