Flom av sympati

KVÆNANGEN (Dagbladet): Svanhild Kristine Jensens kamp for å beholde barna, engasjerer hele landet. Støtteerklæringene strømmer inn til tobarnsmora.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hei Svanhild, hvordan går det med deg? Annie Farnes vil gjerne gi en husfred og en klapp på skuldra. Hun og Svanhild har alltid kjent hverandre.

- Svanhild er som ei klokke. Hun stopper ikke, sier Farnes.

Svanhild Kristine Jensen (23) er i dag svært glad for at hun valgte å stå fram i media med saken sin. Den har fått enorm oppmerksomhet. Støtteerklæringene strømmer inn.

40 telefoner

- De siste dagene har jeg sittet oppe til langt på natt for å snakke med folk som ringer, forteller hun. Telefoner har kommet fra hele landet. Fra andre mødre og fedre som vil uttrykke sin medfølelse, fra mennesker i samme situasjon, og fra psykologer og advokater som vil hjelpe.

Også kommunepolitiker Ann Sissel Emaus, som har satt i gang støtteaksjon for tobarnsmoren, har tatt imot sympatierklæringer fra hele landet.

- Bare i går fikk jeg i alle fall førti telefoner, sier Emaus.

Jensen har anket fylkesnemndas vedtak om å plassere barna i fosterhjem. Saken skal i løpet av seks uker behandles av tingretten.

På trilletur i Burfjord kommer folk bort hele tida for å prate med Svanhild.

- Du skal se at du får barna dine til slutt, sier Lene Jørgensen på Rimi.

Men mens Svanhild får støtte fra hele landet, får de to ansatte ved barnevernskontoret i Kvænangen kjeft og trusler.

Trakasseres

Etter at saken ble kjent, er de to ansatte på kontoret trakassert både av folk i nærmiljøet og ellers i landet.

En av de to har mottatt over 20 henvendelser med trusler og sjikane. Også familiene deres rammes.

Ingen av de to vil stille opp i media. Kommunens advokat, Ulf E. Hansen, sier truslene at er svært alvorlige.

- Det er jo forhold som helt klart rammes av straffelovens bestemmelser, sier han.

Hansen selv har også opplevd å få ubehagelige telefoner.

- Det er stort sett helt meningsløse henvendelser fra hele landet. Mennesker som beskylder oss for å være inkompetente. At vi ikke tar hensyn til mora. Og flere sier at vi selv burde oppleve å miste barna.

Han mener media har overforenklet saken.

- Det handler ikke bare om en IQ-test. Vi har uttalelser fra barnevernet, fra helsesøster og lensmannskontor. I tillegg har fylkesnemnda avhørt både familie og venner av Svanhild Jensen.

I framtida

I vedtaket fra fylkesnemnda går det likevel fram at de legger vesentlig vekt på konklusjonen til sakkyndige psykolog Trond Bruun-Hanssen. Nemnda fant ikke noe tegn på at barna hadde spesielle omsorgsbehov i dag eller viste tegn til skjev utvikling. Likevel konkluderer de med at hennes «svake fungering på flere områder og hennes evnenivå tilsier at hun ikke kan klare omsorgen for barna tilfredsstillende...» Og viser til Bruun-Hanssens rapport som erklærer Svanhild for «kognitiv psykisk utviklingshemmet».

- Skal folk være uenige med noen, må de være uenige med fylkesnemnda. Det er jo de som har vedtatt omsorgsovertakelse, sier advokat Ulf E. Hansen.

Ifølge Jensen var Bruun-Hanssen på et kort hjemmebesøk, før han utførte IQ-testen.

Bruun-Hanssen selv hevder at han også har gjennomført en grundig klinisk undersøkelse av kvinnen.

BLOMSTER: Stå på Svanhild! Svanhild Kristine Jensen får støtte i hele bygda. Annie Farnes stiller med blomster og støtteerklæringer.