- Flom av trusler

Antallet dødstrusler mot den NATO-ledede styrken i Kabul øker og er mer konkrete. Det sier sjefen for de norske styrkene, oberstløytnant Stein Erik Kirknes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det flommer over av trusler her nede. Heldigvis har få av dem materialisert seg, men nå ser vi truslene blir mer konkrete og tilsynelatende mer pålitelige, sier oberstløytnant Stein Erik Kirknes.

Han er stabssjef for de vel 300 norske soldatene i byen og fungerer som sjef for kontingenten. I meldingene som kommer, trues det med sjølmordsangrep, rakettangrep eller bomber.

Soldater fra 31 land

Et mål som går igjen, er grunnlovsforsamlingen som skal møtes i desember. Vel 200 norske soldater skal vokte forsamlingen. De norske soldatene skal samarbeide med styrker fra den nye afghanske regjeringshæren.

Nå er Norge på femteplass blant de 31 landene som deltar i sikringstyrken ISAF, målt i antallet soldater.

Det er flere grupper som kjemper innbitt mot det utenlandske nærværet i Kabul. I første rekke står Taliban-bevegelsen, som ifølge flere rapporter er i kraftig vekst. Dernest kommer nettverket al-Qaida, som fortsatt ikke er nedkjempet i Afghanistan.

De amerikanske styrkene, som i motsetning til NATO-soldatene fører krig i Afghanistan, utvidet nylig sitt operasjonsområde i jakta på al-Qaida. Også den aldrende krigsherren Gulbuddin Hekmatyar har erklært hellig krig mot de utenlandske soldatene. På toppen kommer flere krigsherrer som føler sin makt truet av arbeidet med å etablere sentral kontroll over Afghanistan.

Høy sikkerhet

- Dette er det mest komplekse oppdraget jeg noensinne har hatt, sier major Frode Ommundsen, som leder «Task Force 1», kompaniet fra Telemark bataljon som skal vokte grunnlovsforsamlingen.

«Task Force 1» er satt sammen og etablert i Kabul på rekordtid. For bare fire uker siden visste bare et fåtall av soldatene at Kabuls støvete gater ville bli deres hverdag i de neste fire månedene.

Styrken holder en høy sikkerhetsprofil og beveger seg aldri utenfor den strengt bevoktede leiren i utkanten av Kabul uten minst to biler. En skytter på taket av bilene, med fast grep om et grovkalibret maskingevær, holder utkikk.

- Vi føler at sivilbefolkningen i Kabul ønsker oss velkommen. Men det er folk som vil oss vondt, og derfor har soldatenes sikkerhet første prioritet, sier Kirknes.

HØY SIKKERHET: Oberstløytnant Stein Erik Kirknes mener de norske soldatene er velkomne blant sivilbefolkningen i Kabul. - Men det er enkelte som vil oss vondt, og vi må være forberedt på det. <!--/BTEK0-->