Flom av utlendinger til Oslo for å tigge

Rykter om at man kan få inn opptil 2000 kroner dagen, gjør Oslo til et attraktivt sted for utenlandske tiggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har merket en oppgang i utenlandske tiggere særlig det siste året, sier Mariann Smorthimsmon, divisjonsleder ved sentrum politistasjon. Blant tiggerne som blir brakt inn på politistasjonen er det stadig flere som ikke er norske statsborgere. Mange av dem kommer ifølge Smorthimsmon fra Øst-Europa.

-  Flere av dem vi har brakt inn på politistasjonen er i Norge uten visum eller på turistvisum, sier Smorthimsmon.

Både Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon kan fortelle at de har et økende innslag av folk fra andre land ved sine varmestuer. Elena fra Moldova er en av dem som er kommet til Norge på turistvisum for å tigge. Folk enser henne knapt der hun sitter i vinterkulda i travle Grensen i Oslo. Ved hjelp av en tolk får vi høre hennes historie.

Rykter om store penger

Elena sier hun har vært i Norge i 14 dager. Ifølge Elena kom hun hit med moren, ektemannen, broren og fire andre bekjente for å tigge. Hun sier de bor sammen i en leilighet i en blokk et sted i Oslo.

-  Vi betalte tusen kroner da vi kom, sier hun.

Det skal dekke hele oppholdet for alle i en måned. Hun kjenner ikke mannen de leier av, men sier han er mørk. Elena forteller at de dro fra Moldova med buss til Danmark og derfra videre til Sverige. Til slutt kom de seg til Norge. Her har de ifølge henne planer om å bli ei eller to uker til.

-  Vi kom til Norge fordi noen bekjente fortalte oss at det går an å leve av å tigge her, sier Elena.

Drømte om mer

Håkon Løs, leder av Kirkens Bymisjons Kafé Møtestedet, forteller at det kan være inntektsbringende å tigge i Oslo.

-  Det er vanlig å få inn flere hundrelapper daglig. Det hender til og med at folk kan få inn 2000 kroner på en dag, sier leder for Frelsesarmeens Fyrlyskorps Rune Isegran. Det er ryktene om disse pengene som bringer utlendinger på tiggerferie til Norge.

-  I Moldova er det mye elendighet. Det blir verre og verre, sier hun og titter ned. Elena er arbeidsledig og kom til Norge for å spare opp penger. Dem vil hun ta med hjem til de to sønnene.

-  Jeg får inn 200- 350 kroner dagen. Det er så kaldt, så jeg orker ikke å sitte så lenge som mange andre, forteller hun.

På turistvisum til Norge

For å komme til Skandinavia fra Moldova, må man ha turistvisum. Ifølge UDI må man framvise både returbillett og dokumentere at man har nok penger til bolig og opphold for å få visum til Norge. Elena og familien har ingen returbillett og må tigge penger til opphold, men de fikk likevel visum, ifølge henne.

-  Jeg fikk bare et visum i passet. Frykten for at vi skal være fra myndighetene sitter tydelig i kvinnen fra den tidligere sovjetiske republikken.

-  Vi gjør ikke noe ulovlig. Vi tigger bare, sier hun.

Et ordensproblem

Tigging er ulovlig i Norge. Smorthimsmon forteller at politiet ser på de utenlandske ferietiggerne som et ordensproblem.

-  Vi får inn mange henvendelser fra folk som ikke synes det er noe særlig med alle tiggerne som er ute i Oslos gater, sier Smorthimsmon. Politiet tar inn enkelte av de utenlandske tiggerne på stasjonen, men kaster dem ikke ut av landet så lenge de har vært i Norge under 90 dager. Det er den lovlige grensen for turistopphold. Byrådsleder for Velferd og sosiale tjenester, Margaret Eckbo, mener imidlertid det må være politiets oppgave å kaste de ut.

-  Det skal ikke være sånn at man skal kunne komme hit for å tigge, sier Eckbo.

Ute på gata blir Elena jaget jevnlig av politiet.

-  Men Norge har det beste politiet, smiler hun.

ORDENSPROBLEM: Politiet betrakter de utenlandske tiggerne som et ordensproblem, men kaster dem sjelden ut av landet.