Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom av «voldtektsdop»

STAVANGER (Dagbladet): To 13-årige jenter i Arendal hevder å ha blitt dopet med sovemedisinen rohypnol og voldtatt av en 18 år gammel gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18-åringen er varetektsfengslet og har innrømmet seksuell omgang med ei av jentene. Samtidig er politiet sjokkert over en eksplosjon av nye beslag av såkalt «voldtektsdop».

- Sovemedisinen rohypnol går under betegnelsen «voldtektsdop» sier politibetjent Roy Rosseland ved narko-avsnittet på Arendal politistasjon til Agderposten.

Ifølge Rosseland er det fryktelig mye tabletter og mange unge brukere i Arendal. Han sier at det ikke er uvanlig at 13-åringer ruser seg på tabletter, og han ber tenåringsforeldre være ekstra oppmerksomme på hva ungene deres holder på med.

De to unge jentene skal ha ruset seg frivillig på sovemidlet. Både de og siktede tilhører den samme gjengen. Nå har Arendals-politiet bedt statsadvokaten ta ut voldtektstiltale mot 18-åringen.

Dobling av beslag

Ingen i Kripos vil gå god for at «voldtektsdop» er en dekkende betegnelse på rohypnol. Men Kripos er bekymret over eksplosjonen i ulovlig innførsel av legemidler som er narkotika-klassifisert.

Mens det ble beslaglagt 431000 slike tabletter i 2000, økte beslagene til hele 847000 enheter i fjor, får Dagbladet opplyst ved det kjemiske laboratoriet til Kripos. Antallet beslag økte fra 4265 året før til 6005 i fjor.

Også Statens rettstoksikologiske institutt erfarer at misbruk av sterke legemidler skyter fart.

- Stadig oftere påviser vi for eksempel rohypnol i prøver. Vi registrerer også at mange kaller dette for sexdop, uten at det foreligger undersøkelser som bekrefter det. Men rohypnol og tilsvarende midler kan nok anvendes for å oppnå seksuell kontakt med en person som ikke ønsker det. Sjøl om personen ikke sovner, vil motstandsviljen være kraftig brutt ned, sier professor Jørg Mørland ved instituttet til Dagbladet.

Toppen av isfjellet

Mørland mener det er urovekkende at misbruket av sterke legemidler eksploderer.

- Rohypnol brukes blant annet sammen med heroin for å oppnå sterkere rus. Sjøl om politiet gjør store beslag, klarer de nok bare å få tak i toppen av isfjellet. Rohypnol har fått et spesielt rykte på seg, men mange andre legemidler har et tilsvarende potensial, sier professor Mørland.

Den dramatiske økningen av legemiddelbeslag bekrefter en tendens som har vært merkbar i flere år.

Kripos har ingen statistikk som viser hvordan tablettene brukes.

Teorien går mest i retning av at sterke sovemidler og angstdempende midler brukes som del i et blandingsmisbruk, der både narkotiske stoffer og alkohol inngår. Sterke legemidler er «vinneren» på Kripos-statistikken over narkobeslag i fjor.

Lite dop-beslag

Det er en økning på 21 prosent når det gjelder beslag av andre narkotiske stoffer. Antallet overdosedødsfall går også gal vei. I fjor ble det registrert 336 dødsfall som kan knyttes til stoffmisbruk, året før lå tallet på under 300.

Idretten og politikere har slått alarm og mener at doping er en ny samfunnsfiende. Men bare 1,4 prosent av beslagene i fjor dreier seg om anabole steroider, opplyser Kripos. Dop-beslaget er ikke større enn at det bare rekker til 1400 kurer, og tre kurer i året er vanlig for dem som vil styrke kroppen kunstig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!