Flom-ekspertene krysser fingrene

Det kan gå mot den største flommen siden hundreårs-flommen i 1995 i både Mjøsa og Øyeren. Nå håper ekspertene at det ikke kommer mye regn til helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi krysser fingrene for at regnværet som vi har hatt på Østlandet nå gir seg, sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vannet i Mjøsa og Øyeren vil likevel stige til det høyeste nivået siden storflommen i 1995, og årets flom ventes å bli en såkalt middelflom.

Det betyr at vannstanden i Mjøsa ventes å ligge ca 1,5 meter under hundreårsflommen for fire år siden. Da var den nesten 8 meter.

- Naturen mettet med vann

- Nå er både naturlige og kunstige vannmagasiner fulle, og nå tåler naturen ikke stort mer, sier Per Christian Røe, informasjonsleder i Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB).

Dermed skapes en ustabil situasjon fordi nedbøren kommer så fort ut i vassdragene.

Flom-ekspertene mangler data om snøsmeltingen i høyfjellet:

- Været har rett og slett vært for dårlig til at vi har fullstendige satelittdata om snømengdene i fjellet. Men hvis det ligger mye mer snø i fjellet nå, og vinden fra sør smelter denne samtidig som at regnet fortsetter, vil vi nok få store problemer med flommen, sier NVEs hydrolog Thomas Skaugen.