Flom i Brumunddal: 21 evakuert

Politiet kan ikke utelukke flere evakueringer eller omfattende skader på boliger.

FLOM: 21 personer evakuert etter betydelige flomskader i Brumunddal. Video: Marthe Ihle / Ivar Sundet Vis mer

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400@db.no.

BRUMUNDDAL / OSLO (Dagbladet): Natt til tirsdag melder Innlandet politidistrikt at totalt 21 personer er evakuert fra sju boenheter som følge av betydelige flomskader. Politiet kan ikke utelukke omfattende skader på utvalgte boliger.

- Det er nettopp det som er årsaken til at vi nå evakuerer. Vi er usikre på hvilke skader flommen har påført grunnforholdene til disse boenhetene, og kan derfor ikke utelukke at boligene vil bli utsatt for omfattende skader utover natta, sa operasjonsleder Bård Einar Hoft til Dagbladet i natt.

- Flere steder har vannet gravd ut fundamenteringen ganske kraftig, men i nattemørket er det vanskelig å få verifisert tilstandsrapport for boligene.

FLOM: Her endte vannet opp da det flommet over i Brumunddal. Det er gjørme helt opp til vinduet. Foto: Marthe Ihle
FLOM: Her endte vannet opp da det flommet over i Brumunddal. Det er gjørme helt opp til vinduet. Foto: Marthe Ihle Vis mer

Ville ikke evakuere

Ivar Sundet bor i Nyborgvegen i Brumunddal. Han forteller til Dagbladet at himmelens sluser åpnet seg mellom klokka 21 og 23.

- Det kom først en regnbyge som fylte opp alle vassdragene rundt her, og så gikk det en liten stund og så kom det et nytt tordenvær, sier Sundet.

- Da var det et større bekkeinntak som gikk tett, som skulle føre vannet i rør ned til elva. Når det inntaket er tett så tar jo bekken nye veier, og da var adkomstveien, Bekkevoldvegen, en elv.

En del personer i nabolaget har fått vann i kjelleren. Blant dem er Magne Aasdal, som innrømmer at det ble en søvnløs natt.

- Det ble anbefalt at vi skulle evakuere, men det ville vi ikke, forteller Aasdal til Dagbladet.

På det meste sto vannet 15 cm opp på kjellerveggen hos ham, men det er «ingen stor krise», ifølge Aasdal.

- Kjelleren er ikke isolert. Det er en lagerkjeller, sier Aasdal.

FLOM: Magne Aasdal fikk vann i kjelleren da store vannmengder feiet inn over gårdsplassen hans seint i går kveld. Foto: Marthe Ihle
FLOM: Magne Aasdal fikk vann i kjelleren da store vannmengder feiet inn over gårdsplassen hans seint i går kveld. Foto: Marthe Ihle Vis mer

- Veien gikk i oppløsning

Han skulle egentlig i en begravelse i dag, men dit kommer han seg ikke. Bilen hans står, i likhet med bilene til de andre i veien, innesperret.

Ivar Sundet forsøkte å flytte sin bil i løpet av natta, men han var litt for seint ut.

- Da gikk veien i oppløsning. Så nå er det 10 familier som ikke har bil, fordi de står innesperret alle sammen. Ingen rakk å kjøre ut bilene sine, forteller Sundet.

Sundet, som har bodd på stedet siden slutten av 70-tallet, kan ikke huske å ha opplevd like voldsomme vannmengder.

- Vi bor i nærheten av vassdrag, så det har vært småflommer her før, i forbindelse med snøsmelting. Men i nærheten av dette har det aldri vært, sier Sundet.

Betydelige ressurser

Det var omkring klokka 22 mandag kveld at politiet kunne melde at lokale regnbyger hadde ført til at vannet flyttet på en dokkestue og deler av fundamenteringen til en bolig i et byggefelt på Flåhagen i Brumunddal.

I løpet av natta utviklet situasjonen seg seg, og totalt 21 personer fra 10 boliger ble evakuert.

ONSDAG MORGEN: Mausetvegen rett utenfor Brumunddal sentrum uframkommelig etter styrtregnet. Foto: Tina-Helen Havik.
ONSDAG MORGEN: Mausetvegen rett utenfor Brumunddal sentrum uframkommelig etter styrtregnet. Foto: Tina-Helen Havik. Vis mer

Det ble satt inn betydelige ressurser i flomarbeidet i natt: Ti politipatruljer, Hedemark interkommunale brannvesen, Ringsaker brannvesen, Røde Kors, Sivilforsvaret og Ringsaker kommunes beredskapsavdeling.

- Vi begynner å få oversikt over situasjonen, men jobber fremdeles med å overvåke området. Nødetatene og kommunen samarbeider godt for å være i forkant, men det er klart at det er et stort område, sa Hoft til Dagbladet i morgentimene tirsdag.

Rydder vei

Innsatsleder for brannvesenet på stedet, Per Stensli, forteller at de begynner å få kontroll på situasjonen. Men tidligere på natta var det en del vann.

BRUMUNDDAL SENTRUM 22.30: Flomvannet løfter opp kumlokk i Gammelgata. Foto: Tina-Helen Havik.
BRUMUNDDAL SENTRUM 22.30: Flomvannet løfter opp kumlokk i Gammelgata. Foto: Tina-Helen Havik. Vis mer

- Vannet har tatt med seg mye jord og stein, så det er mye jord og stein som er på steder det ikke skal være, sier Stensli til Dagbladet.

Han forteller at de nå arbeider med å rydde veier.

- Det er nok noen som ikke vil ha vei når de våkner i morgen, så vi forsøker å rydde unna. De berørte blir nok nødt til å bruke beina for å komme seg videre i morgentimene, sier han.

STORE VANNMASSER: Vannmassene har gravd ut store områder i Brumunddal. Foto: Marthe Ihle
STORE VANNMASSER: Vannmassene har gravd ut store områder i Brumunddal. Foto: Marthe Ihle Vis mer