Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom, jordras og evakueringer på Sørlandet:
- Det er en sjelden og ekstrem situasjon

Ventes mer enda mer regn i natt.

FLOM: Vannet stiger langs Topdalselva på Tveit i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FLOM: Vannet stiger langs Topdalselva på Tveit i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I både Vest-Agder og Aust-Agder er Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) flomvarsel nå på rødt nivå - eller faregrad fire - som er det høyeste nivået på flomvarsel-skalaen.

- Det er en sjelden og ekstrem situasjon, som krever tett oppfølging, sier hydrolog Ingeborg Krøgli ved NVE til Dagbladet.

Mer nedbør

Hun forteller at det søndag formiddag meldes om lite regn i distriktene, men at de siste prognosene viser at dette snart vil endre seg igjen:

- Det meldes om at det kommer ytterligere nedbør i kveld og natt, sier hun.

Det er derfor uklart hva folk i de mest utsatte områdene kan våkne opp til i morgen, ifølge hydrologen.

OVERSVØMT: Vannmassene går over Sørlandsbanen som er stengt nord for sentrum i Kristiansand her på Dalane.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OVERSVØMT: Vannmassene går over Sørlandsbanen som er stengt nord for sentrum i Kristiansand her på Dalane. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Særlig i Vest-Agder og Rogaland må folk være forsiktige langs flomstore elver. Det er mye vann det er snakk om, og store krefter, sier hun.

Skredfare

Hun ber alle være oppmerksomme på flom, faren for jordskred og oppfordrer folk om å følge med på informasjonen som kommer fra de enkelte kommunene.

Flere hus har allerede blitt evakuert som følge av de enorme vannmengdene, skred - og skredfare, ifølge Krøgli.

JORDRAS: Et hus ble i går delvis tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
JORDRAS: Et hus ble i går delvis tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Blant annet ble et hus delvis tatt av skred på Tveit utenfor Kristiansand i går. Huset ble sperret av, og beboerne evakuert.

Det er kommunene som foretar vurderingene om evakueringer, opplyser hydrolog Krøgli.

- Om noen bekymrer seg over situasjonen der de bor, bør de kontakte kommunen, sier hun.

Flommet over

Etter anbefaling fra NVE er det besluttet at tre boliger i Kristiansand må evakueres på grunn av flommen, melder NRK Sørlandet.

Lørdag kveld klokka 23 meldte politiet i Agder politidistrikt på Twitter at det hadde gått et jordras ved Lindhei i Vennesla. Et hus ble innesperret, men ingen ble skadd.

Halvannen time senere, klokken 0.25, flommet Moelva ved Birkeland over. Som følge av dette måtte en familie evakuere hjemmet sitt. Kun en halvtime senere flommet elva Otra over ved Ravnåsveien i området Kamperhaug.

I tillegg til at elver flommer over og store nedbørsmengder kan føre til - og allerede har ført til jordras, er også ekspertene urolige for at nedbøren kan påvirke et område i Agder der det er mye kvikkleire, forteller hydrolog Krøgli.

SPERRET AV: Politiet har sperret av veien inn til et hus som i går ble tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SPERRET AV: Politiet har sperret av veien inn til et hus som i går ble tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Historisk

Vannføringen i elva Otra, som er den største elva på Sørlandet, og har sitt løp fra Setesdalsheiene i Bykle kommune i Aust-Agder i nord til Kristiansand i Vest-Agder i sør, er nå større enn den har vært på femti år, forteller vakthavende hydrolog Erik Holmqvist ved NVE.

- Siden vi startet målingene i Otra i 1930 har aldri vannføringen vært så stor som nå, sier han.

Også vannføringen i Tovdalsvassdraget er historisk høy, ifølge hydrologen.

VANNVEI: På Grim i Kristiansand er veien blitt til en elv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
VANNVEI: På Grim i Kristiansand er veien blitt til en elv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Tovdalsvassdraget ligger i både Aust-Agder og Vest-Agder. Det kommer fra Bærevatn i Telemark, og munner ut i Topdalsfjorden ved Kristiansand etter å ha krysset fylkesgrensen til Vest-Agder ca. 10 km før utløpet.

- Vi har gjort målinger i Tovdalsvassdraget siden 1899, og vannføringen i vassdraget er nå det største som er registrert siden da, sier Holmqvist.

VENTES MER NEDBØR: Regnet bare fortsetter og fortsetter. Her på Tveit i Kritstiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
VENTES MER NEDBØR: Regnet bare fortsetter og fortsetter. Her på Tveit i Kritstiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Alvorlig

Han forteller at det røde nivået på flomskalaen opprettholdes både i dag og i morgen.

- Tanken er at det deretter vil senkes ett hakk på tirsdag, men vi må bare følge utviklingen, sier han.

Han forteller også at det er ventet at vannføringen vil øke ytterligere det neste døgnet,

- Situasjonen er alvorlig. Folk bør være oppmerksomme på at det kan være farlig å oppholde seg nær elvebreddene. Det er store krefter i sving, noe alle bør ha respekt for.

UVÆR: Møllevannsveien på Grim i Kristiansand flommer over. Normalt ligger bekken under sykkelbanen. Et par personer benytter anledningen til å bade med badering langs sykkelstien som nå er blitt en liten elv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UVÆR: Møllevannsveien på Grim i Kristiansand flommer over. Normalt ligger bekken under sykkelbanen. Et par personer benytter anledningen til å bade med badering langs sykkelstien som nå er blitt en liten elv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil ikke råde noen å ta fram kanoen for en padletur i dag, fortsetter han og tilføyer at han heller ikke synes det er noen god idé å bade i en overflommet elv eller bekk .

Flere titalls veier er stengt som følge av ekstremværet. Veitrafikksentralen har en detaljert oversikt over alle stengte veier i fylkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!