Flomfare:Det ventet store nedbørsmenngder over hele Sør-Norge i dag. Verst blir det på Sørlandet. Arkivfoto: Jon Terje Hellgren Hansen
Flomfare:Det ventet store nedbørsmenngder over hele Sør-Norge i dag. Verst blir det på Sørlandet. Arkivfoto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer

Flom og øsregn over Sør-Norge

Det er ventet store nedbørsmengder over Sør Norge i dag. Agderfylkene kan få halv måned med regn i løpet av ett døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet) Himmelen har allerede åpnet seg over sørlendingene. I løpet av natta kom det 20-40 mm regn og det fortsetter utover dagen.

Vakthavende meteorolog Arild Mentzoni regner med at nedbørsmålerne vil stoppe på rundt 80 mm. Normalt for Agderfylkene i oktober er 100-150 mm i løpet av en hel måned.

-Det er et frontsystem som ligger i ro over store deler av Sør-Norge. Det flytter seg til kvelden, men hele landsdelen vil få veldig mye regn i løpet av dagen, forteller Mentzoni.

Flomvarsel Store nedbørsmengder øker faren for flom. Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) har i dag gått ut med flomvarsel for Sør-Norge. Vannføringen i Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold er allerede stor. Som følge av nedbøren i dag er det ventet at små og middelsstore vassdrag kan stige til nivåer over 5 års-flom. NVE oppfordrer folk til å holde avløpsveier åpne for å gi vannet mulighet til å slippe unna. Store nedbørsmengder medfører også økt fare for skred langs bekker og elver med stor vannføring.

Høy vannstand Langs kysten fra Rogaland til Møre og Romsdal forventes det høy vannføring i ettermiddag. Vannet kan stige 30-50 til cm over normalt nivå. Båteiere oppfordres til å sjekke fortøyninger og lense båten for vann.

Tørker opp Våte sørlendinger får sjansen til å tørke opp i morgen. I følge Arild Mentzoni vil nedbørsfronten sakte bevege seg bort og torsdagen byr på ganske pent vær over store deler av Sør-Norge