Flom og ras stopper Bergenstoget

- Skummelt der oppe, sier politiet om ras i Flå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 De enorme nedbørsmengdene førte til at Bergensbanen ble stengt etter ras vest for Flå tirsdag kveld. To nattog ble rammet og ytterligere tre persontog blir berørt onsdag.

- Tre persontog blir berørt nå på morgenen og formiddagen. NSB setter opp buss for tog på strekningen Hønefoss-Ål, sier vakthavende informasjonssjef Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB onsdag morgen klokken 6.30.

Tirsdag kveld ble Bergensbanen stengt på ubestemt tid etter det 25 meter brede jord- og steinraset mellom Flå og Nesbyen. Det er foreløpig uklart når jernbanelinjen er ryddet og kan åpnes for ferdsel igjen.

Starter opprydding

- Det har ikke skjedd noe som helst i natt. Det regnet så voldsomt tirsdag ettermiddag og kveld at det ble ansett som uforsvarlig å gå inn med maskiner. Det var ekstremt mye vann i Hallingdal tirsdag kveld og alt for ustabile masser. Men det har sluttet å regne nå, vannstanden er på vei ned, og vi regner med å gå inn med folk i 7-7.30-tiden for å begynne å jobbe på rasstedet, sier Arvid Bårdstu.

Store mengder kubikk med masse må fjernes, en jobb som vil ta litt tid. Mest sannsynlig blir også ettermiddagens tog berørt.
Frykter flere ras
Politiet i Nordre Buskerud måtte evakuere tre hus ved rasstedet i Flå sent tirsdag kveld. Politiet frykter flere ras vil ødelegge veier og hus.

- Det er skummelt der oppe, sier operasjonsleder Thov Torsrud i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB onsdag morgen.

- Det blir spennende å se hva som nå skjer. Bakken er så mettet, alt vannet renner bare oppå bakken. Vi har noen skjebnetimer foran oss nå, sier operasjonslederen.


- Veien kan forsvinne
Som følge av vannmassene og den akutte faren for ras ble fylkesvei 201, som går på den andre siden av riksvei 7 i det verste rasområdet, midlertidig stengt natt til onsdag.

SOMMER I BUSKERUD:  Buskerud fra Hallingdal til Drammensfjorden er rammet av flom. Her Kai Bjerkedokk hjemme på sommerferie i kjellerleiligheten i Krokstadelva i går kveld fra sin faste bolig i Spania. Foto: Truls Brekke.
SOMMER I BUSKERUD: Buskerud fra Hallingdal til Drammensfjorden er rammet av flom. Her Kai Bjerkedokk hjemme på sommerferie i kjellerleiligheten i Krokstadelva i går kveld fra sin faste bolig i Spania. Foto: Truls Brekke. Vis mer

- Det er stor vannføring og det er fare for at veien kan forsvinne, sier Torsrud.

Spesielt i Nesbyen- og Flå-området er det stor fare for flere ras. Så sent som natt til onsdag gikk det ras på strekningen sørover mot Noresund. Foreløpig er det likevel bare de tre evakuerte husene i Flå som anses som potensielt farlige å oppholde seg i.

- Boliger som ligger knyttet til rasfarlig terreng kan være farlige, men vi har ingen slik trusselvurdering nå, men vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Torsrud.


Lierelva flommer over
Lenger sør i Buskerud har også vannmengdene skapt problemer. I Krokstadelva har enorme vannmengder trengt inn i hus og kjellere. Like etter klokken 5 gikk Lierelva over sine bredder ved Lier Bilgjenvinning der brannvesenet jobbet med å hindre olje blandet med vann i å renne ut i elven igjen.

Riksvei 284 mellom Sylling og Vikersund ble stengt ved Hørte da deler av veien raste ut.

I Telemark har også vannmengdene skapt problemer, men natt til onsdag var det bare fylkesvei 44, Valebøveien, som ble stengt på grunn av flomvann.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer