Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom

Flomfaren nedgradert i Buskerud, Oppland og Hedmark

NVE holder fortsatt høy beredskap etter de siste dagenes flomhendelser, men har nedgradert flomfaren i deler av Buskerud, Oppland og Hedmark til gult nivå.

ÅRNES: Flyfoto av flomutsatte Frognerstrand camping i Årnes ved Glomma lørdag der NVE varsler flomfaren på rødt nivå.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ÅRNES: Flyfoto av flomutsatte Frognerstrand camping i Årnes ved Glomma lørdag der NVE varsler flomfaren på rødt nivå. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vannføringen flere steder på Østlandet er i ferd med å kulminere der flommen har vært verst. NVEs varsel er nedgradert på grunn av mindre nedbør og snøsmelting enn ventet.

Flomtopp passert i Glomma
- Det er jo sånn at flomtoppen har passert i Glomma, så der er vannstanden nedadgående. Det er fremdeles stor vannføring, men det er ikke lenger noen økende krise i Kongsvinger eller Skarnes, sier vakthavende hydrolog i NVE, Knut Ola Aamodt til Dagbladet søndag morgen.

FLOM: Hytta til Lise Hus og Ove Magne Ytre er nesten sjøsatt på grunn av de store vannmengdene. Video: Emilie Rydning/Lars Eivind Bones / Reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Han forteller at ned mot Øyeren er det fortsatt stor vannføring og det forventes at vannstanden skal stige enda mer.

- Og selvfølgelig stiger det i Mjøsa. Det vil stige i flere dager framover, mot 19. mai, sier Aamodt.

Når det gjelder Drammensvassdraget, så er det de store innsjøene som blir fylt opp, og der er det Tyrifjorden som vil være den siste som reagerer.

- Vi ser ikke kulminasjon der enda, det vil ta et par dager til før Tyrifjorden får sin flomtopp.

Ellers går det stort sett relativt kontrollert og pent for seg videre vestover. Det er ikke stor dramatikk i vannføringer i Numedalslågen eller i Telemark, ifølge Aamodt.

FARLIG: NVE og politiet advarer bilister mot å ikke følge veisperringene. Video: Lars Espen Rath Vestad Vis mer

Stengte veier
Fremdeles er flere veier stengt. Riksvei 2 ved Kongsvinger stengt på strekningen Nordhov-Roderud.

Samtidig er riksvei 3 i Østerdalen og E16 mellom Kløfta og Masterud stengt.

Riksvei 3 kommer til å gjenåpnes tidligst søndag. E6 ved Fåvang er nå åpen, men flere steder har Vegvesenet satt ned fartsgrensen.

ROR: Da glomma flommet over sine bredder ved Rena camping, bestemte Rena-guttene Ole og Andreas seg for å finne fram kameraet og en liten gummibåt for å ha det litt moro. Video: Emilie Rydning / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media