Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom

Flomfaren nedgradert i deler av Glomma

NVE har nedgradert flomfaren ved Glomma ned til og med samløpet ved Vorma i Akershus til oransje nivå.

ROR: Da glomma flommet over sine bredder ved Rena camping, bestemte Rena-guttene Ole og Andreas seg for å finne fram kameraet og en liten gummibåt for å ha det litt moro. Video: Emilie Rydning / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snøsmelting og regn har ført til høy vannstand flere steder på Østlandet. Vannet fortsatte å stige i flere av de store vassdragene på Østlandet natt til lørdag.

Lørdag ble flomfaren nedgradert i deler av Glomma til oransje nivå, som er det nest høyeste farenivået. I Trysil-området er farenivået fortsatt rødt.

«Flommen er i ferd med å kulminere der det hittil har vært verst. Flommen har nå kulminert i Glomma ved Elverum og i Gudbrandsdalslågen ved Losna nær rødt nivå, og vannstanden er på vei ned. Vannstanden i Mjøsa stiger raskt.»

Dette skrev NVE i sin siste flomoppdatering på sine nettsider lørdag klokka 17.10.

Lørdag ettermiddag er farenivået også oransje for Drammenselva og øvre deler av Oppland og Buskerud.

- Alt vannet skal gjennom Øyeren, så først tapper vi ekstra i Øyeren for å få ut vannet. Så håper vi på å få ut mye av Glomma-vannet gjennom Øyeren, mens vi holder igjen i Mjøsa. Og så slipper vi opp ifra Mjøsa til slutt, sier NVE-direktør Per Sanderud til NRK lørdag formiddag.

Økt ved Mjøsa
Vannføringen ved Mjøsa og Nybergsund i Trysil har imidlertid økt. I Trysil er det stor usikkerhet knyttet til hvor mye snø som er igjen, og dermed også til hvordan situasjonen vil utvikle seg. I Trysil er det stor usikkerhet knyttet til hvor mye snø som er igjen, men det ventes flomtopp under 2014-nivået.

I Mjøsa regner NVE med en flomtopp så sent som 18. mai. Bare fra fredag morgen til lørdag morgen økte vannstanden i Mjøsa med en halv meter. Mjøsa og Glomma skal reguleres etter tur for å unngå at Sarpsborg og Fredrikstad blir rammet av storflom.

Ann Live Øye Leine, vakthavende hydrolog ved NVE til Dagbladet, sa til Dagbladet lørdag morgen at hun tror Mjøsa kan nå det høyeste nivået rundt 18. mai. Dette usikkert på grunn av værsituasjonen, og det kan hende den kulminerer seinere.

WAKEBOARD: Vannstanden har steget flere steder i landet det siste døgnet. Mens noen kanskje ser på dette som en plage, har en gjeng i Nesbyen funnet sin måte å gjøre nytte av vannet. Video: Magnus Lindahl / Hallingdølen Vis mer

Vurderer å stenge E6
Langs E6 var det kritisk på Fåvang lørdag, men veien ble lørdag ettermiddag åpnet igjen.

E6 ble stengt for personbiler 04.30 natt til lørdag ved Fåvang nord. Kjøretøy over 3,5 tonn kunne kjøre gjennom flomvannet som sto åtte til ti centimeter over veibanen. Riksvei 2 ved Kongsvinger er fortsatt stengt på strekningen Nordhov-Roderud. Også riksvei 3 i Østerdalen og E16 mellom Kløfta og Masterud stengt.

- Det står fortsatt vann i veibanen, og veikroppen er så bløt at vi umulig kan sette på trafikk nå. Da vil veien bli ødelagt, sier Aud M. Riseng, avdelingsdirektør i Statens vegvesen Hedmark, til NTB.

DRONEVIDEO: Opptak med drone viser Glomma mellom Elverum og Rena, og hvordan vannstanden har steget på bare en uke. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I Nedre Eiker er mannskaper klare til å rykke ut på kort varsel i helga dersom vannstanden i elva øker. Flere områder kan bli berørt og det er lagt ut sandvoller flere steder. Elva går over to meter høyere enn normalt.

- Vi ber folk være årvåkne når de kjører langs veinettet da nye veier kan bli stengt fortløpende, sier avdelingsdirektør Kjetil Wigdel i Statens vegvesen i en pressemelding.

Varsom.no har lørdag morgen utstedt rød varsel for flomfare ved Glomma ned til samløpet med Vorma, Trysil og generelt deler av Oppland, Hedmark og Buskerud.

Søk trafikkinfo
Statens vegvesen oppfordrer publikum til å søke trafikkinformasjon og holde seg oppdatert om situasjonen i nyhetsmediene. På vegvesen.no/trafikk er det informasjon om stengte veier, omkjøringer og trafikkflyt.

- Å holde seg unna de områdene som er flomutsatt er også en klar anbefaling, sier Wigdel.

Vegtrafikksentralen øst overvåker trafikken i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland, og informerer løpende på Twitter om situasjoner og hendelser på veinettet. Publikum kan også ringe telefon 175 for informasjon eller for å melde fra om forhold på veien.

Trafikanter oppfordres til å lytte på radio under turen. Da vil en få viktig informasjon mens en sitter bak rattet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media