Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flomkaos i Oslo

Veier og gangveier er stengt, butikker er oversvømt og busser er fulle av vann.

KAOS: Uværet herjet over hovedstaden, og resulterte i flomkaos både for billister, busser, og sykkelbud. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansatte på Rema 1000 på Fredensborg jobbet torsdag ettermiddag febrilsk for å få unna store vannmengder i butikken.

Som følge av det kraftig uværet som har skylt over Sør-Norge torsdag, ble butikken oversvømt.

Med mopper, koster og snøskuffer gjorde de butikkansatte alt de kunne for å tømme butikken for vann. Samtidig forsøkte de å holde butikken åpen.

- Det er litt vanskelig å drive butikk, men vi prøver, sier den butikkansatte Victor Stange til Dagbladet med et smil.

OSLO: Ansatte på Rema 1000 på Fredensborg i Oslo, jobber febrilsk med å få unna vannet som følge av det kraftige uværet på Østlandet i ettermiddag. Video: Håvard Rydning / Emilie Rydning Vis mer

Stengte veien

Noen hundre meter lenger nord, i Maridalsveien rett ved Arkitekturhøgskolen, var veien helt oversvømt. Det var ikke mulig for bilister å kjøre forbi fordi vannet hadde samlet seg nederst i bakken.

Mannskap fra Oslo brann- og redningsetat sto - bokstavelig talt - med vann til knærne, og jobbet på stedet torsdag kveld.

Da Dagbladet var på stedet, fikk ikke biler kjøre forbi, men bussene klarte å trosse vannmengdene. I møte med vannet begynte det å ryke fra de store busshjulene.

En video fra innsiden av en av bussene som kjørte gjennom de store mengdene i Maridalsveien, viser vann som renner i bussen.

MYE LYN: I løpet av et par minutter, slo lynet ned flere steder i Oslo. Video: Marie Røssland Vis mer

70 centimeter vann

- Dette er et kjent problem ved større vannskyll, sier Robert Corell, utrykningsleder i brannvesenet til Dagbladet, mens han står i vannet.

Han anslår at det på det meste var om lag 70 centimeter vann i veibanen da det var som verst.

- Det vi har gjort er å få opp noen sluk, så vannet går unna nå. Det som har skjedd var at sluka tetta seg. Når vannet er så høyt som det var, er det vanskelig å se hvor de er, sier Corell.

Han anslo at brannvesenet kom til å få åpnet veien etter en drøy times arbeid.

- Nå ser det også ut til at nedbøren avtar, så det kan hende vi har sluppet relativt billig unna, sier Corell.

FLOM: Store nedbørsmengder skapte kaos i Oslo torsdag. På Aker brygge resulterte dette i et noe merkverdig fenomen. Video: Widar Theo De Wal Pastoor Vis mer

Måtte dytte bilen

Video fra stedet en drøy halvtime tidligere viser kaoset som oppsto da vannmengden var på sitt høyeste.

En mann måtte dytte en bil som forsøkte å kjøre gjennom vannmassene. Det går sakte som følge av alt vannet.

Bak ham kommer så en mann på en el-sparkesykkel som drister seg gjennom vannmassene, men kraften til el-sparkesykkelen avtar når han kommer dit vannmengden var høyest.

I motsatt retning kommer en buss, og en Foodora-syklist som trosset vær og vann, og ble møtt av en annen Foodora-syklist som gjorde det samme.

MARIDALSVEIEN: Her jobber brannvesenet nederst i Maridalsveien etter det kraftige regnfallet. En drøy time tidligere var det betydelig mer kaotisk i området. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet
MARIDALSVEIEN: Her jobber brannvesenet nederst i Maridalsveien etter det kraftige regnfallet. En drøy time tidligere var det betydelig mer kaotisk i området. Foto: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Gangvei ble elv

En drøy kilometer nordøst for de store vannmengdene i Maridalsveien, oppsto det oversvømmelser over gang- og sykkelveien langs Københavngata.

Bilder og video fra stedet viser at gang- og sykkelveien ble fullstendig oversvømt.

Også her trosset en Foodora-syklist vannet, og syklet gjennom de store vannmassene.

Strømløse etter torden

I tillegg til kraftig regn, har det også vært tordenvær over hele Sør-Norge i dag. Det har ført til en rekke strømbrudd på særlig Østlandet.

Tordenværet hadde ved 18-tida rammet Hafslunds kunder i Asker, Romerike og nordre del av Østfold hardest. Heldigvis var de fleste strømbruddene kortvarige.

KØBENHAVNGATA: Gang- og sykkelveien langs Københavngata ble også oversvømt som følge av uværet. Foto: Mathilde Lea / Dagbladet
KØBENHAVNGATA: Gang- og sykkelveien langs Københavngata ble også oversvømt som følge av uværet. Foto: Mathilde Lea / Dagbladet Vis mer

Kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett opplyser til NTB at det er registrert 35 000 strømløse husstander etter klokken 13 torsdag.

- Områdene som er hardest rammet, er Asker, Romerike og nordre del av Østfold, sier Schau.

Rundt klokken 18 torsdag kveld var det fortsatt 4000 uten strøm.

- Det er umulig å si sikkert når de vil få igjen strømmen, men vi jobber på spreng. De fleste har fått tilbake strømmen i løpet av kort tid, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!