Flomkaoset slår ut byer ved Middelhavet - tre flyplasser stengt

Fortsetter sørøst i Spania og på Mallorca til lørdag.

FLOMKAOS: Det er fullstendig flomkaos flere steder i Spania. I Alicante måtte flere reddes ut med helikopter. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det dramatiske regnværet, ispedd lokale tornadoer, fortsatte fredag langs Middelhavskysten og noen mil innover i landet sørøst i Spania fredag.

Torsdag omkom et søskenpar i voksen alder da bilen ble tatt av flomvannet og kantret. De to ble sittende fastklemt og druknet.

Fredag forsårsaket det voldsomme regnværet en tilsvarende dødsulykke i byen Almeria, 200 kilometer øst for Malaga og 300 kilometer sørvest for feriebyen Alicante.

TATT AV FLOMMEN: Fullstendig kaos i gatene fredag ettermiddag i byen Almoradi, 50 km sør for Alicante. Her fra en av byens gater, der to menn vasser med flomvann i høyde til magen. Det mangler bare 20-30 centimeter før vannet er i vindushøyde med den hvite pickupen tvers over gata. Foto: Jose Jordan / AFP / NTB Scanpix.
TATT AV FLOMMEN: Fullstendig kaos i gatene fredag ettermiddag i byen Almoradi, 50 km sør for Alicante. Her fra en av byens gater, der to menn vasser med flomvann i høyde til magen. Det mangler bare 20-30 centimeter før vannet er i vindushøyde med den hvite pickupen tvers over gata. Foto: Jose Jordan / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

På formiddagen ble en bil med tre personer fanget av flomvannet i en tunnel i sentrum.

Politiet greide å redde ut to - den tredje satt fastklemt og druknet, melder spanske medier.

VÆR: Hagl så store som golfballer falt ned på Mallorca. Meteorologisk institutt anbefaler folk på sydentur å følge farevarslene på EUs løpende værvarsling. FOTO: @robbertomateo Vis mer

Den fjerde dødsulykken i det verste regnværet siden målingene ved spanskekysten begynte for 102 år siden, skjedde i Jamula nær Almeria.

En 36 år gammel mann med helseproblemer i forkant ble tatt av det plutselige flomvannet da han kjørte bil og druknet.

I Alicante satte myndighetene inn helikopter for å redde folk i kritiske situasjoner - se video i toppen.

Fortsetter til lørdag

Der spanske værmeldingstjenesten AEMET melder fredag kveld at uværet sørøst i Valencia-, Murcia- og Andalucia-regionen pluss på Mallorca og naboøyene fortsetter natt til lørdag og lørdag før det setter kurs nordover utpå lørdagen.

Søndag varsler meteorologene uvanlig mye regn og vind i hovedstaden Madrid.

Nødetatene i Murcia sier de har reddet 391 personer fra oversvømte biler og hus, deriblant noen som måtte plukkes opp med helikopter fra taket av hus som var omringet av vann.

Spanske myndigheter opplyste tidligere fredag at landets militære har reddet 60 personer som var innesperret som følge av vannmassene, melder NTB.

- Vi redder noen hvert tiende minutt. Regnet høljer ned som om det ikke kommer noen ny dag i morgen. Det er utrolig, sier en tjenestemann i kystbyen Los Alcázares - 100 kilometer sør for Alicante - til radiostasjonen Onda Cero.

- Bli hjemme

Ifølge ham er Murcia, der det bor over 400 000 mennesker, helt oversvømt.

Lokale myndigheter har bedt innbyggerne om å unngå bilkjøring.

Skoler er stengt, det er også flyplassene i Almeria og Murcia. I tillegg er tog mellom byer og flere store veier blitt stengt.

UVÆR: To mennesker er bekreftet omkommet etter kraftig nedbør over sørkysten av Spania. Video: Avamet. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Ingen bør forlate hjemmene sine. Bruk sunn fornuft, sa regionpresident Fernando Lopez Miras i Murcia tidligere fredag.

FERIEBY: Situasjon mellom regnkulene fredag i feriebyen Los Alcazares 100 kilometer sør for Alicante. Foto: 2400-tipser.
FERIEBY: Situasjon mellom regnkulene fredag i feriebyen Los Alcazares 100 kilometer sør for Alicante. Foto: 2400-tipser. Vis mer

Flystans

Ekstremværet skaper også betydelige vansker for flytrafikken til og fra de rammede områdene. Ifølge danske BT er flere hundre passasjerer strandet i Palma på Mallorca, blant dem reisende med Norwegians ruter til København.

- Det er totalt kaos, sier sykepleier Inge Boss, som reiser med ni utviklingshemmede ungdommer.

UVÆR HERJER: Gunnar André Ludvigsen sto midt i uværet i Santa Pola sør for Alicante, torsdag kveld. Video: Gunnar André Ludvigsen. Vis mer

Flyplassen i Palma har vært stengt flere ganger i løpet av dagen. Tonje Næss, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, opplyser at tre fly - fra København, Stockholm og Helsinki - måtte lande i Barcelona istedenfor i Palma, og at tre returflygninger fra Palma til de samme nordiske byene derfor ikke kommer seg av gårde i dag.

- Passasjerene er innkvartert på hotell i Barcelona og Palma. Vi håper å få alle til sin destinasjon i løpet av morgendagen og gjør nå alt vi kan for å bistå passasjerene våre på best mulig måte, sier Næss til Dagbladet.

Misnøye

Danske passasjerer har uttrykt misnøye overfor Norwegians kundeservice i danske medier.

- Vi har stor forståelse for at dette er en frustrerende situasjon for passasjerene det gjelder, og beklager ulempene det medfører for dem. Vi jobber nå på spreng for å få alle til sin destinasjon så fort som mulig. Vi har mer pågang enn normalt på kundesenteret, og da blir det dessverre noe lengre ventetid, sier Næss.

Hun opplyser at Norwegian jobber på spreng med å finne en løsning for de strandede passasjerene.

- Alle vil få en SMS og e-post når en løsning er klar, i tillegg oppdateres våre nettsider fortløpende, sier Norwegians pressekontakt