Pakistan:

Flomkrise: Frykter skrekkscenario

33 millioner innbyggere berørt. Frykter sykdommene.

ØDELEGGER: Flere millioner mennesker har måttet evakuere fra hjemmene sine som følge av flom og monsunregn i Pakistan. Denne videoen viser ødeleggelsene før og etter. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Kameraone Vis mer
Publisert

- Dette er en katastrofe som vokser time for time. Det blir den verste katastrofen i Pakistans historie.

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp trenger ikke lete lenge etter argumenter og fakta for å beskrive den humanitære situasjonen i landet.

Sørlige og flate områder i Pakistan er i ferd med å drukne i monsunregn og i smeltevann fra isbreer i Himalaya og andre fjellkjeder i nabolaget i Asia.

Rundt 220 millioner mennesker bor i Pakistan.

HØYESTE PUNKT: Tre ofre for flommen søker seg opp så høyt det er mulig på noen høyballer mandag i elva i Jaffarabad i oversvømte Baluchistan. Foto: Fareed Khan, AP / NTB.
HØYESTE PUNKT: Tre ofre for flommen søker seg opp så høyt det er mulig på noen høyballer mandag i elva i Jaffarabad i oversvømte Baluchistan. Foto: Fareed Khan, AP / NTB. Vis mer

En tredel av Pakistans landareal er nå oversvømmet. Det tilsvarer to tredeler av hele Norges fastlandsareal.

33 millioner mennesker er allerede direkte eller indirekte berørt

Internasjonale nyhetsbyråer har siden helgen varslet at Pakistans største innsjø med ferskvann, Manchar, når som helst kan gå over sine bredder og demninger i hardt rammede Sør-Pakistan.

Tyfus, difteri. kolera og diare

Generalsekretær Høybråten drar fram et annet skrekkscenario, som etter naturens lover ikke er langt unna i et eller annet omfang.

- Vannbårne sykdommer som tyfus, difteri, kolera og diare kan komme til å ramme veldig hardt, sier Høybråten etter løpende kontakt med Kirkens Nødhjelps egne folk og lokale hjelpere i flomområdet.

For akkurat det er lyspunktet for den norske hjelpeorganisasjonen i en av de tre menneskeskapte krisene som nå rammer kloden samtidig:

- tørken i Etiopia og landene på Afrikas Horn

- krigen i Ukraina

- flommen i Pakistan

SISTE RESTER fra flomrammet hus mandag i Jaffarabad sørvest i Pakistan. Et par vifter var alt beboerne fikk med seg før vannmassene overtok huset og resten. Foto: Fareed Khan, AP / NTB.
SISTE RESTER fra flomrammet hus mandag i Jaffarabad sørvest i Pakistan. Et par vifter var alt beboerne fikk med seg før vannmassene overtok huset og resten. Foto: Fareed Khan, AP / NTB. Vis mer

Kirkens Nødhjelp har vært i Pakistan siden jordskjelvene i 2005. Det har vært avgjørende for å komme fram med hurtig hjelp i dagens situasjon.

Høybråten levner ikke tvil om at situasjonen er verre nå enn under den forrige storflommen i samme lavlandsområder i 2010.

- Våre folk hadde vannrenseanlegg på lager, og har vært i de verst rammede områdene etter to-tre dager. Det har hjulpet 10 000 mennesker som har mistet sine hjem og ikke har mange store høyder å søke for flommen der i lavlandet. Takket være tilsagn om 7 av 25 millioner kroner på Utenriksdepartementets krisefond, kan vi ganske raskt hjelpe 40 000 flomrammede til.

Veiene er borte

Den store praktiske utfordringen når veier er borte under vannstrømmer, er å greie å komme fram til rett sted med medisiner og vannrenseutstyr. Helikoptre er nødvendige og en minimumsfaktor, sier Høybråten.

2010: Helikopter har kræsjlandet innsjøen Manchar under den forrige storflommen sør i Pakistan i 2010. Arkivfoto: Athar Hussain, Reuters /NTB.
2010: Helikopter har kræsjlandet innsjøen Manchar under den forrige storflommen sør i Pakistan i 2010. Arkivfoto: Athar Hussain, Reuters /NTB. Vis mer

Og fra den pakistanskættede befolkningen i Norge på rundt 40 000 mennesker.

Alle rapporter peker på stort engasjement og direkte støtte til slektninger og berørte i det opprinnelige hjemlandet.

Pakistans regjering har erklært 80 distrikter over hele Pakistan som en katastrofe.

TATT AV FLOMMEN: Tre innbyggere på vei bort fra den ødelagte landsbyen Yar i Balucistan mandag. Foto: Fida Hussain, AFP / NTB.
TATT AV FLOMMEN: Tre innbyggere på vei bort fra den ødelagte landsbyen Yar i Balucistan mandag. Foto: Fida Hussain, AFP / NTB. Vis mer

Milliontall ødelagte hus

Ifølge myndighetene er 1,68 millioner hus rapportert skadd - 557 891 som totalskadd. Totalt skal 5735 kilometer med veier være rapportert skadet og 246 bruer blitt vasket bort eller blitt delvis skadet.

Det har kommet tre ganger så mye monsunregn som i et normalår.

Så langt har over 750 000 husdyr omkommet.

De mest berørte sektorene er landbruk og husdyr som har rammet fattige hardest.

Flomvannet beveger seg over slettene i Punjab- og Sindh-provinsene.

Kirkens Nødhjelp har siden 15. august vært i gang med en stor nødhjelpsoperasjon.

Vannrensing sikrer flere tusen mennesker trygt drikkevann hver dag i de berørte provinsene Sindh og Baluchistan. Vannkilder og brønner har blitt oversvømmet av flomvannet i enormt omfang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer