Flommen avslørte hans mørke hemmelighet

- Han ventet bare på at politiet skulle finne ham.

FLOM: Den 73 år gamle mannen ble avslørt etter at han ble evakuert fra sommerens storflom i Irkutsk. Foto: Aleksej Nikolski
FLOM: Den 73 år gamle mannen ble avslørt etter at han ble evakuert fra sommerens storflom i Irkutsk. Foto: Aleksej NikolskiVis mer

En 73 år gammel mann hadde i 24 år vært etterlyst av russisk politi for drapsforsøket på sin daværende kjæreste og hennes datter, men i sommer var hans tid på rømmen over.

Hadde det ikke vært for elementene, hadde den eldre mannen mest sannsynlig aldri blitt funnet.

På rømmen

Etter at han i november 1995 forlot åstedet i Kemerovo sørvest i Sibir, rømte han inn i de enorme russiske skoger. Han nådde etter hvert Irkutsk-regionen, og slo seg ned ved elva Birjusa.

Her bygde han seg etter hvert det Siberian Times beskriver som et «skur», og levde av det han selv jaktet og fisket.

Men i juli i år flommet Birjusa for alvor over sine bredder, og 73-åringen måtte i likhet med mange andre i området evakueres.

Da han mottok behandling for lettere skader på et sykehus måtte han vise fram det falske ID-kortet sitt, og det tok ikke lang tid før alarmen begynte å gå.

- Bare ventet

I avhør har mannen innrømt å ha knivstukket både kvinnen og hennes datter, men han skal ha fått sjokk da han skjønte at de to hadde overlevd drapsforsøket 24 år i forveien.

- Han fortalte oss at han i alle disse årene bare har ventet på at politiet skulle finne ham. Plutselig skjedde det, sier en talsperson for politiet i Kemerovo-regionen.

- Han forstår hva han har gjort. Det er tydelig at han har tenkt mye på dette.

73-åringen er nå i politiets varetekt, og han er siktet for drapsforsøk. Han har også tidligere sonet for et drap på en innsatt da han på 1970-tallet jobbet som fangevokter.

Storflom

NTB skrev i juli at minst 14 personer hadde mistet livet i flommen i Sibir, og at myndighetene erklærte unntakstilstand i Irkutsk-regionen. Årsaken til de enorme vannmassene var store nedbørsmengder over kort tid.

- 751 personer er skadd, og 153 er lagt inn på sykehus, sa landets visestatsminister Vitalij Mutko den gang.

President Vladimir Putin var raskt ute og ba lokale myndigheter gjenoppbygge de rammede områdene så fort som mulig.

- Her er sommeren kort, noe som gjør at vinteren kommer raskt. Det er veldig lite tid igjen, sier Putin.