Flommen: Første ekstremvarsel - 17. mai renner Mjøsa over

Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget får ekstremtallet 4 nå.

FØR DET BRAKER LØS FOR ALVOR: Vannet i Glomma stiger så Elvekroa på Årnes sør for Mjøsa i går var fanget av vann. 17. mai er Mjøsa full. Foto: Ørn E. Borgen, NTB Scanpix.
FØR DET BRAKER LØS FOR ALVOR: Vannet i Glomma stiger så Elvekroa på Årnes sør for Mjøsa i går var fanget av vann. 17. mai er Mjøsa full. Foto: Ørn E. Borgen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I formiddag oppgraderer NVE farevarslet for flom til aller alvorligste nivå i tre vassdrag: Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget.

Det er første gang i år at NVE (Norges vassdrags- og energidirektoratet) bruker varslingsgrad 4 og illrød farge. Dette kaller NVE selv en ekstremsituasjon.

Oppdaterte varsler ligger på nettstedet varsom.no.

- For Glomma-vassdragets del virker nå Mjøsa som et reguleringsbasseng. Det er regnvær og plussgrader hele døgnet i fjellhøyder fra 800 til 2000 meter over havet som skaper den alvorlige situasjonen.

- Det ser ut som Mjøsa vil være full 17. mai. Vannstanden nedover Glomma ser ut til å bli 1,5 meter lavere enn storflommen i 1995, sier vakthavende hydrolog Kjell Ola Aamodt i NVE til Dagbladet fredag formiddag.

Han betegner situasjonen som stabil.

Men snøsmeltingen og flomfaren skyter stor fart de første dagene.

- Det er store lokale forskjeller. I knutepunktet Elverum har vannstanden i Glomma steget to meter de siste sju dagene. I løpet av to døgn nå, trolig inkludert søndag, vil Glomma stige ytterligere halvannen meter, sier hydrolog Aamodt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer