Flommen: Første ekstremvarsel - 17. mai renner Mjøsa over

Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget får ekstremtallet 4 nå.

FØR DET BRAKER LØS FOR ALVOR: Vannet i Glomma stiger så Elvekroa på Årnes sør for Mjøsa i går var fanget av vann. 17. mai er Mjøsa full. Foto: Ørn E. Borgen, NTB Scanpix.
FØR DET BRAKER LØS FOR ALVOR: Vannet i Glomma stiger så Elvekroa på Årnes sør for Mjøsa i går var fanget av vann. 17. mai er Mjøsa full. Foto: Ørn E. Borgen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I formiddag oppgraderer NVE farevarslet for flom til aller alvorligste nivå i tre vassdrag: Glomma, Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget.

Det er første gang i år at NVE (Norges vassdrags- og energidirektoratet) bruker varslingsgrad 4 og illrød farge. Dette kaller NVE selv en ekstremsituasjon.

Oppdaterte varsler ligger på nettstedet varsom.no.

- For Glomma-vassdragets del virker nå Mjøsa som et reguleringsbasseng. Det er regnvær og plussgrader hele døgnet i fjellhøyder fra 800 til 2000 meter over havet som skaper den alvorlige situasjonen.

- Det ser ut som Mjøsa vil være full 17. mai. Vannstanden nedover Glomma ser ut til å bli 1,5 meter lavere enn storflommen i 1995, sier vakthavende hydrolog Kjell Ola Aamodt i NVE til Dagbladet fredag formiddag.

Han betegner situasjonen som stabil.

Men snøsmeltingen og flomfaren skyter stor fart de første dagene.

- Det er store lokale forskjeller. I knutepunktet Elverum har vannstanden i Glomma steget to meter de siste sju dagene. I løpet av to døgn nå, trolig inkludert søndag, vil Glomma stige ytterligere halvannen meter, sier hydrolog Aamodt.

I dag er det ventet 35 millimeter regn i Rena.

Folk og hester evakuert

På vestsiden av Lalmsvatnet mellom Vågåmo og Otta gikk det i løpet av natt til fredag et jordras. Elleve personer og tre hester ble evakuert, og det ble tidlig fredag ettermiddag vurdert å evakuere enda flere, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

- Når evakueringen er gjennomført, vil vi vurdere om flere boliger i strekningen mot Lalm også skal evakueres, sier Roger Haugen, politibetjent i kommunens krisestab.

Mange veistrekninger, både større og mindre, ble også stengt på grunn av vannmassene, skriver NTB.

Riksvei 3 gjennom Østerdalen ble stengt mellom Opphus og Stai, mens E16 mellom Kongsvinger og Masterud ble stengt på strekningen Kløfta-Riksåsen (Riksgrensen) og riksvei 7 ved Nesbyen.

Også mindre veier er stengt, blant annet fylkesvei 212 i Buskerud like ved påkjøringen til riksvei 7.

Nærmer seg togskinner

Fredag morgen hadde Drammensvassdraget steget så mye at en hel sykkelvei langs bredden i Mjøndalen lå godt under vann, skriver Drammens Tidende.

Bane Nor opplyser at de øker beredskapen og følger ekstra godt med på jernbanestrekningene Eidsvoll-Dombås på Dovrebanen, Røros-Trondheim på Rørosbanen og Steinkjer-Bjerka på Nordlandsbanen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer