Flommen har gravd fram hodeskaller og beinrester

Ved kirke som sto på stedet fram til 1790.

MAKABERT: Hodeskaller og beinrester er gravd fram fra gravplassen ved gamle Listad kirke. Foto: TORE TAGESTAD / DØLEN
MAKABERT: Hodeskaller og beinrester er gravd fram fra gravplassen ved gamle Listad kirke. Foto: TORE TAGESTAD / DØLEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flommen i Sør-Norge ødelegger ikke bare bygninger og kjøretøy, den får også utilsiktede virkninger; i Sør-Fron kommune ligger nå flere hodeskaller og beinrester strødd utover på et jorde og langs veien ned til E6.

Forklaringen er at det ligger en gammel gravplass på stedet, etter Listad stavkirke, som sto på stedet fram til 1790. Levningene er dermed flere hundre år gamle.

Tre meter nede - Det var jeg som fant beinrestene, det er ganske mange, sier Magnar Elde, sokneprest i Sør-Fron menighet, til Dagbladet.

Soknepresten sier han visste det ligger en gravplass på stedet, og funnet kommer derfor ikke helt overraskende på ham.

- Men flommen må ha vært kraftig; gravene ligger tre meter nede i jorda, sier han.

- Hva skjer med beinrestene nå?

- Jeg la dem i kasser. Nå skal de snarest mulig i jorda igjen, sier Elde.

Siden jorda på stedet er vigslet, og siden ingen vet hvem levningene tilhører, vil det ikke bli holdt noen ny jordfestingsseremoni.

Hardt rammet Gudbrandsdalen er hardt rammet av flommen; i nabokommunen Nord-Fron er 200 personer evakuert fra tettstedet Kvam, som også ble rasert under flommen i 2011.

Norges vassdrags- og energidirektorat tror ikke flomtoppen er over ennå. På grunn av at det fortsatt regner, antar de at vannivået vil stige utover dagen, og at toppen vil nås i dag eller i morgen.

Samferdselen er nesten helt lammet i distriktet. Det er umulig å komme seg mellom Oslo og Trondheim med tog, og sentrale veier, deriblant E6, er stengt flere steder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer