Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flommen i Ottadalen kom helt overraskende på NVE

Hadde grønt flomvarselnivå helt fram til søndag. - Vi ble tatt på senga.

KATASTROFE: En rekke hus i Bismo i Skjåk står under vann. Ødeleggelsene er enorme.
Foto: Politihelikopteret / NTB Scanpix
KATASTROFE: En rekke hus i Bismo i Skjåk står under vann. Ødeleggelsene er enorme. Foto: Politihelikopteret / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flommen i Ottadalen kom helt overraskende på Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det opplyser Hervé Colleuille, etatens seksjonsansvarlige for flom- og jordskredvarslinger.

- Vi ble tatt på senga. Det var ingen indikasjon på at Otta, Skjåk og Lom ville få oransje nivå søndag. Vi hadde utstedt et varsel om jord- og flomskredfare på gult nivå for søndag som inkluderte dette området, men ikke noe flomvarsel, sier Colleuille til Dagbladet.

OVERRASKET: Hervé Colleuille, seksjonssjef for flom- og jordskredvarsling i NVE, sier direktoratet ble overrumplet av de ekstreme værforholdene i helga. Foto: Stig Storheil / NVE
OVERRASKET: Hervé Colleuille, seksjonssjef for flom- og jordskredvarsling i NVE, sier direktoratet ble overrumplet av de ekstreme værforholdene i helga. Foto: Stig Storheil / NVE Vis mer

Helt fram til tidlig søndag morgen var flomvarselet for de tre kommunene grønt - dvs. indikerer «generelt trygge forhold».

- Årsaken er sannsynligvis at vi ikke hadde tilstrekkelig høy temperatur eller nedbør i prognosemodellene våre, forklarer Colleuille.

- Ekstrem situasjon

Før helga ble det utstedt oransje flomvarsel for deler av Vestlandet - varsler som viste seg å slå til. Men rett på den andre siden av vannskillet var det overhodet ikke ventet noe slikt.

Situasjonen endret seg først da NVE ble varslet om forholdene i Ottadalen grytidlig søndag.

OVERSVØMMELSE: Plagget som har gått i generasjoner i Auds familie, lå i kjelleren der vannet strømmet inn. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Vi ble kontaktet klokka 05 søndag, og opprettet kontakt med kommunene. Så utstedte vi nye varsler klokka 10 og 14, henholdsvis oransje og rødt nivå, sier Colleuille.

NVE hadde ikke sett for seg hvor lunefullt været ville bli mellom lørdag og søndag. Colleuille kaller det «en ekstrem situasjon».

- Det ble ekstrem snøsmelting i øvre Otta over natta. Målestasjonen i Lom registrerte hele 21 grader ved midnatt. Våre hydrologiske modeller klarte ikke å fange opp den ekstreme situasjonen, sier seksjonslederen.

Svært mye nedbør

I tillegg til den svært høye temperaturen falt svært mye nedbør i høyden - mellom lørdag kveld og søndag morgen kom det 37 millimeter regn på Sognefjellet. Det bidro til nærmest eksplosiv snøsmelting.

NVEs modeller bygger på værdata de får fra Meteorologisk institutt.

- Kan modellene bli bedre?

- De kan alltid bli bedre, og vi jobber kontinuerlig med Meteorologisk institutt for å forbedre dem. Men her ga altså dataene ingen indikasjon på hva som kom til å skje.

Varmt lenge

Ikke bare ble det svært varmt, den høye temperaturen holdt seg også usedvanlig lenge. I tillegg var det mye vind, også det forsterket snøsmeltingen.

- Ifølge prognosene skulle det bli kaldere utpå dagen. Men det holdt seg varmt helt til utpå søndag kveld, sier Colleuille.

- Vil dere beklage at flommen ikke ble varslet?

- Vi ønsker å sende varsel så tidlig som mulig, men noen ganger er været så uforutsigbart at vi ikke klarer å varsle så presise som vi ønsker, sier Hervé Colleuille.

Mandag ettermiddag er Ottadalen fremdeles preget av flommen. Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen er til sammen 94 personer evakuert i Skjåk, og de materielle skadene er omfattende; bare Gjensidige har mottatt melding om 50 bygningsskader i dalen.

LOM: Flere deler av landet er herjet av flom. På disse bildene ser du Lom bru. Video: Even Inge Nesje Vis mer

Fare for ras

Skjåk kommune og politiet understreker på kommunens hjemmesider at de evakuerte må la være å returnere til hjemmet. Årsaken er bl.a. fare for jordras når vannmassene trekker seg tilbake.

Hør Dagbladets klimapodcast her:

- Alle massene langs elva er veldig vannmettet og blir derfor mer ustabile. Det skaper fare for utglidninger, forklarer Martine Holm Frekhaug ved jordskredvarslingen i NVE til Dagbladet.

Ifølge direktoratets siste varsel har nedbøren avtatt, temperaturen har sunket, og vannføringen har nå kulminert flere steder. I nedre del av Ottavassdraget, i Vågåvatn, er vannstanden fremdeles stigende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!