Flommen kan bli rekorddyr

Frykter over 1000 skadde bygninger og skadeutbetalinger over 200 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har foreløpig fått melding om 250 bygningsskader etter flommen i Trøndelag.

- Med erfaringene vi har regner vi med at skadetallet vil doble seg de neste tre dagene, og ytterligere doble seg når vi har fått folk ut i området og et overblikk over situasjonen. Vi bør kunne frykte omlag 1000 skader på bygninger, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i FNH.

Dyre skader

Dette vil medføre at flommen kan bli en av de største naturskadene i Norge på flere tiår, og over dobbelt så dyr som stormen Narves herjinger i Midt- og Nord-Norge.

- Ut ifra våre erfaringer er skadene som oppstår i flommer som denne svært dyre - i gjennomsnitt 150 000-200 000 kroner per skade, sier Haakonsen.

- Ganger man dette med tusen, kommer vi opp i 200 millioner kroner. Denne flommen kommer i allefall inn i 100 millionersklubben, sier han til Dagbladet.no.

Rekordstor utbetaling

De siste 15 årene har sju naturskader kostet forsiringsnæringen mer enn 100 millioner kroner. Dyrest var storm- og stormfloen Tora i 2000 som førte til 3700 bygningsskader og 250 millioner kroner i utbetalinger.

STEINKJER:Figga-elva i Steinkjer er blant synderne etter at så mange som 1000 bygninger kan ha blitt skadet i flommen. Foto: Kjetil Troset
STEINKJER:Figga-elva i Steinkjer er blant synderne etter at så mange som 1000 bygninger kan ha blitt skadet i flommen. Foto: Kjetil Troset Vis mer

Denne ukens flom i Trøndelag kan slå andremann på lista, stormen Frode som i 1996 skadet 4500 bygninger og kostet 180 millioner kroner.

Stormen Narve som raste i januar skadet 1500 bygninger og 285 biler og båter er ventet å koste forsikringsnæringen opptil 90 millioner kroner.

Stor fare for ras

Nå frykter næringen for ytterligere skader etter at NVE i dag melder om stor jordskredfare i de flomrammede områdene.

Det har allerede gått en rekke jordskred mens flommen har pågått. NVE oppfordrer trøndere som bor i utsatte områder om å følge med.

- Rasfaren blir større idet vannet synker. Vi ser derfor ikke bort fra at det kan gå flere ras, sier regionsjef Einar Sæterbø i NVE til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det bor folk i flere av de skredutsatte områdene. Sæterbø ber nå folk se etter tegn i terrenget som kan tyde på at et jordras er på vei.

- De som bor i områder hvor det har gått skred tidligere bør være ekstra påpasselige. Hvis de ser tegn til oppsprekking i bakken kan et skred være på vei, sier han.

Haga avbryter tur

Kommunalminister Åslaug Haga dropper møter i Brussel, og reiser i stedet til Trøndelag for å se på flommens ødeleggelser.

Fredag skulle kommunalministeren egentlig satt seg på flyet til EU-hovedstaden for å delta i en rekke møter. Men hun har endret planer på grunn av flommen i Trøndelag.

Flommen har gjort svært store skader på veier og infrastruktur i Nord-Trøndelag, og mye av skadene vil ikke dekkes av kommunenes forsikringsavtaler. Derfor forventer KS-leder Bjørn Skjelstad i Nord-Trøndelag at staten vil bidra med penger.

- Kommunene bruker nå betydelige beløp for å rette opp skadene etter flommen. Dersom disse utgiftene må belastes kommunebudsjettene kan det gå hardt utover tjenestetilbudet, sier Skjelstad til ANB.