Flommen kan ha nådd toppen i Fargo

Men Obama følger nøye med på situasjonen i flomområdet.

KAN HA SNUDD: Flommen i Fargo og områdene rundt i North Dakota i USA, kan ha nådd toppunktet. Foto: AP/SCANPIX
KAN HA SNUDD: Flommen i Fargo og områdene rundt i North Dakota i USA, kan ha nådd toppunktet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det kan se ut som om flommen i North Dakota i USA er på vei tilbake. Den nasjonale værmeldingstjenesten ga byen Fargo og de andre flomrammede områdene gode nyheter i dag, da de sa at det kan se ut som om flommen har nådd sitt toppunkt, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Dette er de beste nyhetene vi kan få. Men vi må opprettholde innsatsen i minst åtte dager til, og håpe på at vannstanden synker. Det eneste som kan forandre på optimismen, er hvis det blir storm, sier ordføreren i Fargo, Dennis Walaker.

Det var fryktet at elva kunne gå så høyt som 43 fot, eller over 13 meter. Men meteorologene tror nå på at elva ikke vil gå over 12,5 meter, og at vannstanden vil synke gradvis.

Har stoppet sprekker
Myndighetene i USA har tidligere sagt at de frykter at 30 000 mennesker kan bli hjemløse etter flommen, som allerede har lagt mange områder under vann, og tvunget flere hundre til å evakuere. Nå har det kalde været vært med på å gjøre situasjonen bedre; vann som kunne ha rent ned i elva, har i stedet frosset, noe som gjør at

Over 1800 personer fra nasjonalgarden har vært i arbeid for å holde dikene rundt byen under oppsikt. Etter det ble slått alarm etter sprekkdannelse for noen dager siden, har også myndighetene oppfordret alle til å holde et øye med dikene. Det har imidlertid bare vært noen få mindre lekkasjer på begge sider av Red River, som har blitt stoppet før de har blit alvorlige, ifølge tv-stasjonen KFGO.

HEKTISK ARBEID: Mannskaper fra nasjonalgarden og en stort antall frivillige har lempet sandsekker og bygget ekstre demninger for å sikre byen mot flommen. Foto: AFP/SCANPIX
HEKTISK ARBEID: Mannskaper fra nasjonalgarden og en stort antall frivillige har lempet sandsekker og bygget ekstre demninger for å sikre byen mot flommen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Flere norske studenter er også i området, og har deltatt i det frivillige arbeidet for å sikre diker og hus.

- Skolen vår er stengt, og mange har vært ute for å hjelpe til med å legge ut sandsekker. Vi er flere som skal melde oss til å hjelpe i morgen, sa Therese Borkenhagen (22), som bor i nabobyen Grand Forks, til Dagbladet i går.

Obama overvåker
President Barack Obama har gått ut med rosende ord til de mange frivillige som har jobbet for å sikre dikene.

Etter tidligere president George Bushs sene reaksjon på katastrofesituasjonen under orkanen Katrina, går nå Obama tidlig ut og sier at han overvåker situasjonen i Fargo nøye.

- Selv om vi står overfor en økonomisk katastrofe som krever konstant fokus, kan også naturkreftene påvirke oss og skape andre kriser som vi må svare på - og svare på fort, sa presidenten ifølge AP

RAMMER FLERE BYER: Flere byer i den lavtliggende Red River-dalen er rammet av flommen. Foto: REUTERS/SCANPIX
RAMMER FLERE BYER: Flere byer i den lavtliggende Red River-dalen er rammet av flommen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
ER I OMRÅDET: De norske studentene Therese Borkenhagen (22) (t.v.) og Victoria Hvarving er studenter på University of North Dakota. Hun forteller at flere har blitt evakuert fra enkelte områder i byen, der det er flere norske studenter. (FOTO: Therese Borkenhagen)
ER I OMRÅDET: De norske studentene Therese Borkenhagen (22) (t.v.) og Victoria Hvarving er studenter på University of North Dakota. Hun forteller at flere har blitt evakuert fra enkelte områder i byen, der det er flere norske studenter. (FOTO: Therese Borkenhagen) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer